Încă doi botoșăneni au primit titlul de Tezaur Uman Viu. „Oameni speciali, pe cale de dispariție”

Încă doi botoșăneni au primit titlul de Tezaur Uman Viu, potrivit unui anunț făcut de  Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, organism de specialitate al Ministerului Culturii. Este vorba despre Ileana Țîrliman din Ibănești (prelucrarea fibrelor și firelor textile: in, cânepă, bumbac, lână) și Constantin Ciubotărița din Joldești (prelucrarea pieilor și blănurilor – argăsit, cojocărit, curelărit).

„Atât de mult mă bucur pentru ei, pentru noi, echipa de la centru… Deși sunt titluri onorifice, aceste titluri sunt în măsură să facă o reverență în fața muncii de o viață a acestor oameni speciali, pe cale de dispariție”, a spus Iustina Irimia, managerul Centrului de Creație Botoșani.

În total, 12 persoane din România au primit acest titlu, fiind purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial.

”Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților”, arată Ministerul Culturii.

Anul trecut, a primit acest titlu onorific Aurica Cojocariu, din comuna Ungureni (prelucrare fibre și fire textile).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *