FOTO Eleva din Botoșani cu 10 la Evaluarea Națională fără nicio oră de pregătire în particular. „Am studiat pe cont propriu”

La doar 15 ani, o elevă din Botoșani dă dovadă de o responsabilitate și disciplină cum nici mulți dintre adulți nu au. A învățat să-și organizeze timpul, să muncească și să fie perseverentă pentru a obține rezultatul dorit. Este vorba despre Amelia Bălan, absolventă a Colegiului Național „A.T. Laurian” din Botoșani, care se numără printre cei patru elevi din județul nostru cu media 10 la Evaluarea Națională. Numele său, Amelia, înseamnă harnic, priceput, iar tinerei de 15 ani i se potrivește de minune.

Adolescenta consideră că perseverența, munca asiduă și tenacitatea o definesc pentru că nu renunță niciodată la propriile idealuri și face tot posibilul să își vadă visul cu ochii.

Și-a stabilit obiectivul din timp: 10 la Evaluarea Națională

„Mi-am stabilit ca obiectiv nota 10 la examenul de Evaluare Națională încă de la începutul clasei a VIII-a și am lucrat foarte mult pentru îndeplinirea acestui scop. Efortul depus a fost amplificat de ambiție și perseverență. Am conștientizat încă de la începutul anului școlar că trebui să-mi dedic timpul liber studiului și pregătirii mele pentru acest examen, însă am conceput un program zilnic pe care l-am respectat cu strictețe, astfel încât să pot desfășura și activități recreative simultan. Încercam să lucrez în fiecare zi câte un test de antrenament sau să aprofundez anumite noțiuni, ceea ce m-a ajutat foarte mult în susținerea acestui examen, deoarce, având antrenament, am avut întotdeauna încredere în ideile mele și în capacitatea de a-mi gestiona emoțiile”, ne-a mărturisit Amelia.

Lectura, pentru ea, este un mod de relaxare, iar această pasiune a sa a ajutat-o enorm la Evaluarea Națională, atât pentru „îmbogățirea vocabularului, dezvoltarea creativității, cât și extinderea orizontului cunoașterii”.

Problemele din învățământul românesc din ultimul an de studiu nu au afectat-o pe Amelia. Ea a muncit ca și în ceilalți ani, iar când a ajuns cu foaia de examen în față a realizat că, pentru ea, subiectele sunt accesibile.

„Le-am rezolvat în ordinea în care acestea erau poziționate în broșură, într-un ritm alert, dar acordând maximă atenție eventualelor capcane și verificându-mă constant”, spune Amelia.

Nu a făcut nicio oră e pregătire în particular

Despre plata unor ore suplimentare de pregătire nici nu poate fi vorba. Determinată și disciplinată din fire, Amelia a știut că se poate descurca și aprofundând de una singură cele învățate în timpul cursurilor.

„Nu am urmat cursuri de pregătire în particular, ci am studiat pe cont propriu pentru a-mi asigura succesul la examenul de Evaluarea Națională. Consider că susținerea și implicarea părinților și profesorilor sunt esențiale în desăvârșirea reușitei, suportul moral valorând enorm”, spune tânăra.

Potrivit acesteia, fiecare elev poate atinge această performanță școlară, dacă și-o dorește, doar prin studiu intensiv.

„Studiul continuu și alcătuirea unui program zilnic de lucru favorizează pregătirea elevilor pentru acest examen. De asemenea, consolidarea noțiunilor pe care nu le stăpânesc foarte bine conduce spre performanță, deoarece, exersând și antrenându-se, își vor perfecționa tehnica”, spune adolescenta.

Nota nu îl definește pe elev

Cu toate acestea, ea spune că o notă nu îl definește pe elev, „nu îi reflectă cunoștințele sau valorile ce îi completează profilul moral, însă satisfacția personală este amplificată de obținerea unor rezultate remarcabile”.

Pe viitor, Amelia vrea să studieze tot la Colegiul Național „A.T. Laurian”, la profilul Matematică- Informatică Intensiv Engleză. Frumoasă, deșteaptă, muncitoare, determinată, respectuoasă, dar și foarte disciplinată, Amelia este o bucurie pentru toți cei care o cunosc cu adevărat.

„Amelia este un copil foarte serios. Este șef de promoție, având în toți cei patru ani de studiu media 10. A participat la tot felul de concursuri, olimpiade, inclusiv naționale. În clasa la care am fost dirigintă promovabilitatea a fost de 100%”, ne-a declarat diriginta Ameliei, prof. Tana Onofrei.

Autor: Mihaela Macovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *