Scandal în timpul Bacalaureatului. Subiectele au fost postate în timpul examenlui pe un grup de WhatsApp de elevii din clase

Examenul de Bacalaureat din acest an este sursa mai multor scandaluri, chiar după prima probă, cea la Limba Română.

În mai multe licee din țară a apărut suspiciunea de fraudă, după ce, pe un grup de WhatsApp, cu peste 500 de membri, subiectele au fost postate de elevii aflați în clase, care au primit apoi rezolvările de la prieteni, după ce aceștia au căutat răspunsurile pe net. Ministrul Educației a anunțat o anchetă.

Așa arată un mesaj postat, cel mai probabil, pentru un candidat aflat chiar in timpul probei de Limba Română. Grupul este închis. Vorbim de un link către o aplicație unde deja a început rezolvarea subiectelor, pe care cei aflați cu foaia în mână le-au pozat și le-au trimis cunoscuților.

Reamintim că orice încercare de fraudă, prin orice mijloace, atrage eliminarea din sesiunea curentă și interdicția de a participa la următoarele două sesiuni de Bacalaureat.

Ministrul Educației a anunțat anchete care pot avea consecințe grave.

Ligia Deca, ministrul Educației„Înlocuirea comisiei, cercetare disciplinară pentru cei care se dovedește că au făcut publice subiectele. Vom lua toate măsurile disciplinare pentru că astfel de abateri de la regulament să nu se mai întâmple”.

Pe de altă parte, administratorii dex-online precizează că aproape 100 dintre căutarile sintagmei „de bună seamă”, pentru care trebuia găsit un sinonim, au fost înainte de ora 10 (inclusiv câteva înainte de ora 6). Ceea ce ridică suspiciunea că subiectele au fost aflate înainte ca ele să ajungă la unii elevi.

Informațiile despre posibile furturi au ajuns, evident, și la alți elevi care au dat marți proba la Matematică.

Între timp, membrii comisiei de examen de la Liceul Șincai din capitală sunt acuzați de exces de zel.

În plus, mai multor elevi le-au fost anulate lucrările, deoarece supraveghetorii au considerat că au încercat să lase un semn, ca texele să fie recunoscute și favorizate la corectare.

În acest context, oficialii au în plan un sistem de punctare a profesorilor, în funcție de performanță.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Așteptăm de la specialiștii de la minister, echipele de lucru să venim și cu criteriile de performanță pentru a introduce pe lângă salarizarea corectă și justificată pe care o solicită dascălii, să aducem și criteriile și să implementăm reforma în sistemul de educație”.

Bacalaureatul continuă miercuri, cu proba opțională, noteaza ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *