Ce pățesc șoferii care sunt prinși cu permisul auto expirat în 2023. Este mai ieftin să preschimbi carnetul

Șoferii care se urcă la volan deși au permisul expirat dau dovadă de neglijență, dar și inconștiență. Gestul le poate aduce o serie întreagă de neplăceri, începând de la câteva puncte de penalizare și până la o amendă usturătoare.

Legislația rutieră din România prevede că pentru a circula cu un autovehicul pe drumurile publice din țara noastră, toți conducătorii auto trebuie să dețină un permis de conducere în termen de valabilitate. Permisul de conducere are un termen de valabilitate de zece ani de la data eliberării. La expirarea lui, conducătorul auto are obligația de a-l preschimba la o secție de poliție.

Cei care refuză să facă acest lucru sau uită sunt pasibili de amendă dacă sunt prinși de poliție.

Ce amendă riști să iei dacă circuli cu permisul expirat în 2023

Legislația în vigoare pedepsește circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat. În Codul Rutier stabilește că reprezintă contravenție conducerea unui autovehicul pe drumurile publice din țara noastră cu permisul expirat.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, prevede Codul Rutier.

În concluzie, șoferii care circulă pe drumurile publice cu un permis de conducere expirat vor fi sancționați. Conducătorii auto care sunt opriți de oamenii legii și au permisul de conducere expirat riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 de lei. De asemenea, aceștia vor sancționați și cu puncte de penalizare. Dacă amenda este achitată în termen de 15 zile lucrătoare, suma se reduce la jumătate.

Este mai ieftin să schimbi permisul expirat. Dosarul trebuie să conțină, pe lângă fișa medicală, și cerere schimbare permis, copie și original al cărții de identitate, dovada achitării taxei pentru permisul de conducere, permisul de conducere expirat, potrivit RomaniaTV

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *