Un fost decan, laureat al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, oferit de Primăria Botoșani

Un fost decan este laureatul din acest an al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, oferit de Primăria Botoșani. Este vorba de poetul Ion Pop, care a deținut diferite funcții administrative, printre care cea de decan al Facultății de Litere a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj și director al Centrului Cultural Român de la Paris (1990-1993). Cariera literară se caracterizează prin volume de versuri, de critică literară și traduceri, prin numeroase articole publicate în reviste de specialitate din țară și de peste hotare.

Ion Pop este criticul al cărui destin se leagă de existența revistei Echinox. A condus revista timp de 17 ani (1969-1973 în calitate de redactor șef, 1973-1986 în calitate de director al publicației). O perioadă întinsă în care, alături Marian Papahagi, Ion Vartic și alții, a contribuit la formarea a câtorva generații de scriitori.

A debutat cu versuri în revista Steaua, (1959). A debutat editorial cu Propunere pentru o fântână, (1966), volum urmat de Biata mea cumințenie (1969), Gramatică târzie (1977), Soarele și uitarea (1985), Amânarea generală (1990).

Ion Pop este născut pe 1 iulie 1941 în localitatea Mireșu Mare, județul Maramureș. În prezent este un profesor universitar, teoretician al avangardei literare, poet, critic și istoric literar român.

 

FOTO A fost desemnat câștigătorul Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut. Are doar 25 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *