Începe postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Tradiții și obiceiuri

În 2023, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe luni, 12 iunie și va avea o durată de 17 zile. În fiecare an, pe 29 iunie, sunt prăznuiţi Sfinţi Apostoli Petru şi Pavel. În 2023, cei doi sfinţi vor fi sărbătoriţi într-o zi de joi.

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel are o durată schimbătoare, în funcţie de sărbătoarea Sfintelor Paşti, scrie basilica.ro

Cei doi sfinţi apostoli au avut un rol considerabil în propăvăduirea creştinismului, astfel că, Biserica a hotărât cinstirea acestora prin post.

Pregătirea enoriaşului pentru postire constă în abstinenţă, rugăciune, fapte bune, dar şi citirea acatistului Sfinţilor Petru şi Pavel. În comparaţie cu restul posturilor de peste an, Postul Sfinţilor Petru şi Pavel este un post uşor. În anul 2023, din cele 17 zile de post, trei dintre ele vor fi cu dezlegare la peşte.

Pe întreaga durată a postului Sfinţilor Petru şi Pavel, care începe de luni, 12 iunie şi durează până în 29 iunie, nu se fac nunţi, întrucât perioada de postire nu este compatibilă cu petrecerile ce însoţesc de regulă aceste evenimente.

În popor se spune că acest post se ţine pentru sănătate la oameni şi vite, de apărare de foamete şi grindină.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel se mai numeşte şi „Postul de vară”. Postul reprezintă perioada în care trebuie să facem mai multe fapte bune, concomitent cu rugăciunea. În post trebuie să renunţăm la răutate, egoism şi indiferenţă în detrimentul iubirii, al faptelor bune şi al credinţei. Postul se ţine în amintirea Sfinţilor Petru şi Pavel, care au avut un rol important în răspândirea credinţei creştine şi a mărturisirii lui Hristos.

Sfântul Petru este considerat patronul agriculturii şi răspunde de starea recoltelor, patronează căldura şi ploaia şi pedepseşte cu tunete şi grindină pe cei ce-l nesocotesc.

O altă superstiţie spune că atunci când Sfântul Petru plesneşte din bici, sar din acesta scântei care, odată căzute pe pământ, se transformă în licurici.

O altă legendă populară spune că atunci când oamenii se îndepărtează de credinţă, Sânpetru cheamă balaurii şi începe să pornească grindina asupra acestora, mărunţind-o, ca să nu-i pună pe oameni în mare pericol.

Postul lui Sânpetru, spre deosebire de Postul Paştelui, Postul Crăciunului şi Postul Sf. Mării, are număr variabil de zile. Cei care cred în superstiţii spun că sărbătoarea este anunţată de apariţia licuricilor, amuţitul cucului şi alte semne cosmice.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *