Guvernul majorează salariile mai multor categorii de bugetari. Vor primi bani mai mulți din iunie

Confruntat cu perspectiva unor greve generale în lanț în rândul bugetarilor, Guvernul vrea să majoreze salariile pentru angajații din apărare, ordine publică și securitate națională, precum și pentru angajații din sănătate.

Guvernul va majora salariile pentru anumite categorii de bugetari. Este vorba despre militari, polițiști și angajați din sănătate. Executivul va oferi nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă pentru toți angajații din sistemul sanitar, precum și pentru cei din zona de apărare, ordine publică și securitate națională, conform unui proiect de OUG pus în dezbatere publică, miercuri, de Ministerul Muncii.

Proiectul prevede că prin derogare de la legea salarizării, începând cu luna iunie 2023, salariile de bază/soldele de funcţie/salariile de funcţie se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022 în cazul următoarelor categorii bugetare:

1. Salariile din sănătate și asistență socială

Statisticienii medicali, registratorii medicali, infirmierele, brancardierii, băieșii, nămolarii, spălătoresele, îngrijitoarele sunt singurele categorii de angajați din domeniul sanitar care nu au atins nivelul maxim de salarizare din grilă.

OUG pregătită de Guvern propune majorarea salariilor de bază ale celor enumerați anterior astfel încât să atingă nivelul maxim de salarizare prevăzut în grilă, la fel ca restul personalului care este salarizat pe această anexă (medici, asistenți medicali, alt personal de specialitate cu studii superioare, etc).

Măsură este luată pentru a evita o grevă generală în sistemul sanitar.

2. Salariile din apărare, ordine publică și securitate națională

Nivelul salariului de funcție/soldei de funcție pentru polițiști și militari va fi majorat până la concurența nivelului prevăzut de lege pentru anul 2022. Guvernul susține că este nevoie ca funcțiile din instituțiile de forță să fie mai atractive financiar pentru a diminua posibilitatea migrării personalului specializat în alte domenii de activitate.

Specialiștii din Ministerul Muncii susțin, în expunerea de motive, că acordarea nivelului salariilor de bază pentru personalul încadrat pe funcțiile prevăzute în Anexa nr.II și Anexa nr.VI din legea salarizări la nivelul valorii nominale prevăzute în legea-cadru, „implică un impact bugetar nesemnificativ care nu va dezechilibra țintele fiscal-bugetare pentru anul 2023”, ci va constitui „un prim pas și o punte în sprijinul aplicării noii legislații care va reglementa salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, potrivit Romania TV

One thought on “Guvernul majorează salariile mai multor categorii de bugetari. Vor primi bani mai mulți din iunie

  1. guvernul nu majoreaza salarii ci doar dau restantele conform legii 153 prin care noi, sectorul de aparare nu am beneficiat decat printre degete. In 2022 trebuia sa fim la 0 conform legii. mai e un puc pana in 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *