Reacția unui elev din Botoșani, la protestele profesorilor: Greva nu trebuie stopată în niciun caz. Profesorii trebuie să știe că suntem alături de ei

Un elev de clasa a XII-a din Botoșani reacționează cu privire la protestele din educație. Ștefan Alexoaie, membru VeDem Just, reprezentant al elevilor, a precizat că este întru totul de acord cu greva cadrelor didactice și condamnă umilința la care sunt supuși profesorii de atâția ani.

Profesorii trebuie să știe că suntem alături de ei. Sunt elev în clasa a 12-a și susțin greva profesorilor. Într-adevăr, este un moment stresant pentru noi, însă nu m-am gândit nicio secundă să le întorc spatele dascălilor mei care m-au educat timp de 12 ani, care m-au învățat ce este eleganța și mi-au stârnit pofta pentru educație. Nu pot trăi cu ideea că oamenii cu care am petrecut câte 6 ore pe zi la școală nu reușesc să trăiască o viață satisfăcătoare din cauza unei salarizări neconforme cu realitatea, cu orele de muncă suplimentare și sacrificiile pe care aceștia le fac pentru o Românie educată în adevăratul sens al cuvântului”, spune tânărul.

El consideră că salariile profesorilor ar trebui mărite semnificativ, pentru că învățământul este punctul de plecare al unei societăți sănătoase.

„Faptul că s-a ajuns în această situație, este vina noastră, a tuturor. Noi ne alegem conducătorii și consider că toată țara ar trebui să fie în aceste momente solidară cu cadrele didactice. Am ales să se întâmple asta când ne-am vândut voturile pentru o sticlă de ulei și o pungă de zahăr”, spune Alexoaie.

Recunoaște însă că sunt și profesori care nu reușesc să atingă rezultate remarcabile, însă „consider acest fapt irelevant pentru că în orice alt domeniu există și angajați care nu își fac treaba într-un mod magistral, nu putem aduce în discuție așa ceva când ceea ce se întâmplă zi de zi în Parlament este un fiasco”.

Ștefan este de părere că trebuie găsită o soluție urgent, astfel încât să fie reparat sistemul educațional falimentar care, spune el,  „a produs 42% de analfabeți funcțional”. Totodată, tânărul susține că în cazul în care salariile profesorilor vor fi mărite, din acel moment și competiția de la catedră va fi una mult mai mare, treptat dispărând cadrele didactice care „nu își fac treaba”.

„Greva nu trebuie stopată în niciun caz, asta nu ar provoca decât o disfuncționalitate democrației. O democrație care și așa nu am înțeles cum funcționează. Cum vom mai putea ține tinerii în țară dacă vor vedea că după o manifestare de o asemenea amploare nu se găsesc soluții? Ce motivație ar mai avea elevii de astăzi să urmeze o viitoare carieră în învățământ? Sau poate pentru a mai economisi niște bani pe care să-i putem adăuga la pensiile speciale, vom deveni autodidacți. Victoria profesorilor ar aduce un rezultat pozitiv pentru ceea ce înseamnă democrația din România. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile nu sunt decât niște jigniri aduse unor oameni care pentru a ajunge profesori au un cuprins mai mare de studiat pentru examenul de titularizare decât au citit unii parlamentari în toată viața lor. Dacă nu ești un pescar bun, incerci să devii unul mai bun pe zi ce trece, nu încerci să schimbi balta la care pescuiești. Însă dacă proprietarii îți otrăvesc toate bălțile, ai tot dreptul de a pleca spre alta”, spune tânărul.

5 thoughts on “Reacția unui elev din Botoșani, la protestele profesorilor: Greva nu trebuie stopată în niciun caz. Profesorii trebuie să știe că suntem alături de ei

  1. aceasta breaslă a dascălilor se pare ca a ajuns bătaie de joc a guvernantilor si nu pot înțelege de ce, justiția care trece și ea prin școală este plătită regeste media fiind undeva la 15000 de lei iar un dascăl este plătit pentru aceeași muncă de 4 ori mai puțin! Incredibilă situație!

  2. Este datoria noastră să facem zid în jurul dascălilor. Așa cum fac studenții, elevii,așa cum a făcut jandarmul care a luat-o de mână pe o doamnă care nu-și găsea grupul și a ajutat-o.
    În amintirea și de dragul primului învățător, care a stat atâta timp aplecat spre bancă să mă învețe să scriu, sunt aici.🤗

  3. „Sunt și profesori care nu reușesc să atingă rezultate remarcabile”. Mult adevăr în ce spune elevul. Dar, atunci când ai bani doar de bicicleta, nu te poți așteptă să cumperi limuzină. Când vei avea bani de limuzină, vei putea alege tu ce vrei, așa cum era în 1990-1995.

  4. Dacă vor remunța doar pentru că președintele muianis s a rățoit la ei, își merită soarta.
    Președintele satanis este învățat să nu fie deranjat din somnul cel fără de sfârșit de care are parte de când a devenit liderul mafiei din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *