Se schimbă cardurile de energie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Cardul de energie şi modelul de certificat de validare a datoriei îşi vor schimba modelul, după ce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene au emis un ordin prin care acestea se modifică. În ordinul ministrului se spune că se modifică anexa nr. 2 la ordinul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene nr. 3.237/2022 privind aprobarea modelului de card de energie și a modelului de certificat de validare a datoriei față de asociația de proprietari/locatari.

În documentul publicat în Monitorul Oficial se spune la articolul 1 că modelul de card de energie și modelul de certificat de validare a datoriei față de asociația de proprietari/locatari, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1243 din 22 decembrie 2022, cu modificările ulterioare, se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Guvernul a aprobat propunerea de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

Poate că una dintre cele mai importante modificări îi vizează pe cei care se încălzesc cu lemne de foc.

Astfel, una dintre noile facilitățile este cea referitoare la achiziția de lemn de foc, utilizat de beneficiarii de sprijin pentru încălzirea locuințelor, analizând prevederile art. 45 alin. (1) din Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 715/2017, cu modificările și completările ulterioare, la propunerea Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA, se constată că administratorii de fond forestier proprietate publică au posibilitatea valorificării, prin vânzare directă către populație atât a sortimentului „lemn de foc” precum şi a lemnului rotund şi despicat de lucru cu diametrul la capătul gros de maximum 24 cm, care este utilizat practic în același scop, și ca urmare se impune definirea clară în textul Ordonanței a termenului „lemn de foc”, potrivit dcbusiness.ro.

Peste patru milioane de persoane beneficiază de carduri de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Sursa: antena3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *