Fiul unui preot din Botoșani a renunţat la medicină pentru a-și deschide o afacere

Un fost student la medicină a reuşit să pună pe picioare în judeţul Botoşani o afacere solidă cu miere de albine. A început cu 60 de stupi, dar acum produce tone de miere şi a ajuns să vândă miere în Italia, Germania şi Spania. Mai mult decât atât, a inventat şi două produse apicole unicat, inclusiv un supliment alimentar recunoscut oficial.

La puţin peste 60 de kilometri de municipiul Botoşani, aproape de frontiera cu Republica Moldova, într-un loc parcă uitat de civilizaţie, se află satul Româneşti. Casele mici, bătrâneşti, se pierd într-o sălbăticie aproape virgină. Câmpurile agricole, cultivate cu rapiţă şi floarea-soarelui fac loc pădurilor şi poienilor pline cu flori sălbatice, tei şi salcâmi, scrie ziarul Adevarul. 

În acest paradis floral, prin care se plimbă nestingheriţi fazanii, se strecoară, la volanul unei camionete, zi de zi, uneori şi noapte de noapte, un tânăr  ars de soare. Se numeşte Iustin Marineac, fiul preotului Marineac din Româneşti, şi este cunoscut de săteni ca un adevărat stăpân al albinelor. Iustin urmează o adevărată tradiţie de familie şi, de aceea, şi-a dedicat întreaga viaţă creşterii acestor insecte.

După ani de ucenicie, încercări, dezamăgiri şi iarăşi încercări, pasiunea lui Iustin Marineac, din Româneştii Botoşaniului s-a transformat într-o super-afacere, iar tonele de miere obţinute de pe câmpurile cu flori din acest colţ nordic de ţară au ajuns să fie vândute cu succes în toată ţara, dar şi în Italia, Spania şi în Germania. Apicultorul botoşănean a ajuns la performanţa de a realiza inclusiv preparate unicat, recunoscute oficial şi care au transformat grija pentru albine a lui Marineac într-una dintre cele mai de succes afaceri în apicultură din nordul Moldovei.

Întâi la Medicină, apoi în apicultură

Povestea afacerii de succes a lui Iustin Marineac începe, culmea, la Facultatea de Medicină din Iaşi. De altfel, botoşăneanul şi-a dorit iniţial să profeseze ca medic stomatolog. Imediat după terminarea liceului, a dat examen şi a intrat la Medicină. A ales stomatologia. După trei ani de facultate, în 2015, însă, a renunţat. I-a uimit pe cei din jur cu alegerea făcută, mai ales fiindcă avea rezultate bune. Alegerea era însă făcută, iar Iustin Marineac dorea să se dedice trup şi suflet apiculturii, o afacere de familie dezvoltată de bunicul acestuia încă din anii ’60.

„Am renunţat la medicină dentară. Mulţi m-au condamnat pentru această decizie. Nu pot să zic, era frumoasă medicina, dar gândiţi-vă că eu vin de aici, din lumea satului, din natură, care m-a atras ca un magnet înapoi acasă. Totul a fost bine şi frumos la medicină până în anul trei, dar m-am gândit atunci la viitorul meu, cum îl văd şi ce mi-aş dori cu adevărat să fac. Ideea de a mă închide într-un cabinet, eu, un om liber şi activ, era groaznică. Am vrut să fiu propriul meu stăpân şi m-am mai gândit că aici, între stupi, este de fapt viaţa mea şi că m-aş pricepe mai bine“, spune Iustin Marineac.

De la rame la centrifugă

Nu se poate spune că apicultorul a intrat orbeşte într-o afacere pe care nu o cunoştea. Tatăl său, preotul Marineac din Româneşti, este un apicultor renumit în zonă. Are sute de stupi şi o experienţă de peste 30 de ani în domeniu. De altfel, Iustin şi-a făcut ucenicia încă din copilărie la stupii tatălui său.

„Eu între stupi lucrez de la 12 ani. Primii patru ani am fost paznic la stupii lui taică-miu. Apoi am cărat rame, o muncă grea, îţi trebuie forţă. Apoi, după ce am prins experienţă, am trecut la centrifugă, acolo unde se extrage mierea. Acolo este mai complicat, trebuie să ştii deja meserie. Pentru ca, mai apoi, după toate aceste etape, să mă lase tata să intru între stupi. Acolo de fapt este ştiinţa adevărată. A fost o perioadă de ucenicie care s-a desfăşurat în timp. La început, fiind copil, nu ştiu dacă era o pasiune să te trezeşti la 5.00 dimineaţa sau să cari noaptea stupi dintr-un loc în altul. Dar mai apoi a devenit o pasiune. O pasiune care m-a făcut să renunţ la medicină“, spune Iustin Marineac.

Iustin Marineac îşi aduce aminte că şi în vacanţe, atunci când alţi copii se jucau sau plecau în călătorii, el muncea la albine.  În 2015, atunci când a renunţat la medicină, şi-a cumpărat 60 de stupi şi a luat-o de la zero. Şi-a format angajaţii şi a pus bazele primei sale stupine.

„Eu deja ştiam tot ce trebuie să fac. Ştiam ce să le cer angajaţilor, ce doream, de fapt, de la această afacere. În 2015, am început pe cont propriu, m-am mutat şi de la ai mei. Noi colaborăm, adică eu cu tatăl meu, dar fiecare lucrează cu stupii lui. Nu a fost simplu la început. Este uşor dacă porneşti la drum cu 800 de familii de albine şi angajaţi gata pregătiţi. “, îşi doreşte tânărul apicultor din Româneşti.

Cunoştinţele, experienţa, dar şi ambiţia botoşăneanului l-au făcut ca, numai în doi ani, să-şi tripleze numărul de stupi.

La început, pentru a-şi dezvolta afacerea, Iustin Marineac a folosit şi fonduri europene. Mai precis, cei 25.000 de euro oferiţi prin măsura 112. Momentan, însă, apicultorul botoşănean este decis să acţioneze cu fonduri proprii, urmând ca mai apoi, să încerce să acceseze din nou fonduri europene.

Tot ce produc albinele lui Iustin Marineac se vinde ca pâinea caldă, cel puţin aşa ne spune apicultorul botoşănean. Cu 200 de stupi, produce aproape 12 tone de miere.

Pentru a-şi vinde producţia, botoşăneanul şi-a construit, cu ajutorul unui prieten din Bucureşti, un site specializat, a folosit reţelele sociale, dar şi cunoştinţele pe care le are în ţară şi în străinătate. Mierea o dă şi la magazinele de profil, dar mai ales prin comandă directă. Iar oamenii cumpără, mai ales că s-a dus vestea că mierea lui Marineac este sută la sută naturală.

După atâţia ani de experienţă cu „îmblânzitul“ albinelor, Iustin Marineac a reuşit să dezvolte două produse unicat din miere şi alte derivate din miere. Unul dintre acestea, spune Marineac, este important din punct de vedere medical. Este vorba despre un amestec care stimulează sistemul imunitar şi întăreşte organismul în faţa bolilor. „Este vorba de o mixtură de propolis, polen crud, lăptişor de matcă, pe care îl extragem noi, plus miere de salcâm. Toate aceste patru produse le amestecăm de opt ani. În jur de 30-50 de zile durează pregătirea şi facem un produs numit api-imuno-stimulator, pentru că este util pentru sistemul imunitar, dar şi pentru o gamă foarte mare de boli. Nu îl recomandăm, însă, celor care au diabet“, precizează apicultorul.

Totodată, Iustin Marineac mărturiseşte că acest produs cu proprietăţi medicale este foarte căutat şi că a primit un feedback pozitiv din partea celor care l-au folosit. „Noi nu băgăm acest produs în farmacii naturiste, pentru că ne-am obişnuit să ţinem sub urmărire directă persoanele care-l folosesc. Avem nenumărate cazuri. Solicitări sunt foarte multe pentru acest produs. Totodată, avem analiză şi notificare de la Institutul de Bioresurse Alimentare de la Bucureşti care certifică acest produs“, spune Iustin Marineac.

Pe lângă acest produs cu aplicaţii medicale, tânărul apicultor s-a gândit să facă un produs care să conţină trei tipuri de miere în acelaşi borcan, dar nu este vorba despre un amestec. Cele trei tipuri de miere pot fi consumate şi separat, şi împreună din acelaşi borcan. Mai precis, în acelaşi recipient, pe trei straturi şi trei culori se află: miere polifloră, miere de rapiţă şi miere de salcâm. „Este un borcan creaţie proprie, nu am văzut pe piaţă aşa ceva. Clientul poate opta pentru una dintre cele trei categorii, fără să folosească borcane diferite. Trei tipuri, trei arome independente în acelaşi borcan“, spune Iustin Marineac.

 

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *