Ministrul Muncii, Marius Budăi: Nu tratăm Educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Dacă am majora salariile în Educație…

O nouă referire la piață, în negocierile dintre Guvern și sindicate, de data aceasta din partea Ministrului Muncii, Marius Budăi (PSD). Acesta a declarat sâmbătă seara, la Antena 3, că „nu tratăm educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns”. Este al doilea oficial guvernamental, după purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciucă, Dan Cărbunaru, care folosește această formulă în privința negocierilor cu sindicatele. Cărbunaru spunea joi seara că „nu suntem la piață și, ca atare, nu operăm cu oferte, nici măcar la mall“, în momentul în care pentru a treia zi la rând le-a oferit sindicatelor aceleași „soluții”, refuzate de angajații din învățământ inclusiv printr-un protest masiv în București și în țară, în stradă, potrivit edupedu.ro.

„Nu tratăm educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Le discutăm în cadrul unor negocieri oneste între parteneri”, a declarat Budăi, care a declarat că dacă ar fi crescute salariile în Educație, ar fi puse în pericol atragerea fondurilor din PNRR.

Marius Budăi: „E vorba că își permite sau nu își permite. Am explicat ideilor de sindicat să explic și acum dumnealor sunt cu grila de salarizare la nivel de 2022. Condiționalitățile din PNRR și faptul că legea salarizării este la reformă în PNRR ne pune în situația ca de acum, până la 1 ianuarie, când vrem să intre în vigoare noua lege a salarizării, să nu putem opera modificări asupra anexelor legii, adică să ieșim de peste, de peste nivelul din 2022.

Noi am dat în 2022, știți foarte bine, majorări și acum, la început de an, care au adus cadrele didactice la nivelul din 2022, însă pe această perioadă, dacă am face acest lucru, se pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR”.

Realitatea este că în PNRR nu apare nici o interdicție legată de majorări salariale, iar guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari, scria G4Media.ro în urmă cu trei zile, când secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat public, după o rundă de negocieri cu sindicatele, același lucru, că mai multe „condiționalități PNRR” ar împiedica majorările de slarii în Educație. În sistemul de învățământ este grevă generală din 22 mai.

FOTO & VIDEO! Protest zgomotos al cadrelor didactice în fața Prefecturii Botoșani: Nu vrem pomană electorală/ Nu cedăm

One thought on “Ministrul Muncii, Marius Budăi: Nu tratăm Educația ca la piață, mai pune tu, mai dau eu și vedem unde am ajuns. Dacă am majora salariile în Educație…

  1. In PNRR exista „conditionalitati” numai pentru cadrele didactice. Pentru beneficiarii pensiilor speciale (magistrati, diplomati, parlamentari etc) care, de altfel, in ultimii 30 de ani, au avut doar rezultate submediocre, exista doar majorari de cuantumuri si (multe) alte beneficii care se acorda lunar pentru perioade care, de regula, le depasesc pe cele de contributie la fondurile de pensii.
    Mars in vacanta parlamentara !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *