Înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate online

Guvernul României a aprobat în ședința din 24 mai, ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România.

Actul normativ aprobat crează cadrul legal pentru conceperea, operaționalizarea și gestionarea unei aplicații prin care cetățenii care doresc să înmatriculeze un vehicul, să transcrie dreptul de proprietate, sau să radieze un vehicul, să poată face acest lucru fără a mai fi nevoie să se deplaseze la un sediu al serviciilor de înamtriculare, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Aplicația va fi gestionată de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări din Ministerul Afacerilor Interne și va permite cetățenilor să introducă un set minim de date necesare identificării vehiculului și, după caz, eventuale înscrisuri în formă electronică necesare operațiunilor de înmatriculare, transcriere a transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, emitere a unui nou certificat de înmatriculare, radiere din circulație, precum și declarare fiscală sau radiere din evidențele fiscale (documente de transfer al dreptului de proprietate încheiate în afara platformei, dovada declarării furtului vehiculului, certificat de distrugere, etc.).

Procesul de debirocratizare a procedurii de înmatriculare a vechiculelor, prin oferirea posibilității efecturării acestor operațiuni în regim on-line reprezintă un progres major pentru simplificarea relației dintre cetățeni și instituțiile publice.

Continuăm, prin Ordonanța de Urgență adoptată astăzi (nr.24 mai), amplul proces de modernizare și eficientizare a serviciilor oferite cetățenilor. Posibilitatea de a înmatricula sau radia on-line un vehicul reprezintă scutirea de drumuri, la mai multe instituții, pentru peste un milion și jumătate de cetățeni, care solicită aceste proceduri anual. Este un nou pas spre normalitate, normalitate confirmată și de succesul de care se bucură în rândul cetățenilor români celelalte proiecte de digitalizare implementate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne în mandatul meu: eliberarea on-line a certificatului de cazier judiciar, accesarea on-line a istoricului sancțiunilor auto, programarea prin intermediul platformei hub.mai.gov.ro pentru eliberarea pașaportului, obținerea avizelor pentru construcții și amenajarea teritoriului în format on-line., a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode.

În anul 2022 au fost eliberate 1.455.388 certificate de înmatriculare (exceptând documentele emise ca duplicat al unor certificate deteriorate, pierdute sau furate) și au fost efectuate 167.847 operațiuni de radiere.  Aplicația este programată să devină operațională în cursul acestui an.

2 thoughts on “Înmatricularea și radierea vehiculelor vor putea fi realizate online

  1. nu pot sa cred ! statul sa scape din mana cetateanul si sa nu il frece pe la cozi ,dosare , spagute interventii , de ce nu se fac si scolile de soferi eliminad organul…??

  2. statul sa scape din mana cetateanul si sa nu il frece pe la cozi ,dosare , spagute ,interventii , de ce nu se fac si scolile de soferi eliminad organul…??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *