Anunțul momentului pentru cei care stau la bloc. Legea care le permite acestor persoane să intre peste tine în apartament

Este anunțul momentului pentru toți cei care stau la bloc. Nu mulți români știu că anumite persoane au dreptul să intre în apartamentul cuiva la orice oră. Totodată, cei care nu permit acest lucru riscă să primească amenzi usturătoare. Conform legii nr.196/2018, președintele sau administratorul asociației de locatari pot intra în apartamentul cuiva la orice oră. Legea a fost adoptată în anul 2018 și implică mai multe condiții, scrie capital.ro.

Administratorul poate intra în apartamentul tău în următoarele condiții

Mai precis, administratorul poate intra în apartamentul unei persoane atunci când aceasta a uitat apa pornită la robinet. Această acțiune este necesară, deoarece  apartamentele pot fi inundate în cazul în care administratorul nu intervine.

Totodată, administratorul blocului poate intra în apartamentul cuiva și atunci când organizează o petrecere. În cazul în care muzica este mult prea tare și deranjează vecinii, acesta poate intra pentru a remedia problema.

Persoanele care refuză pot fi sancționate

O altă situație care impune acest lucru este când locuința necesită o serie de reparații sau lucrări de construcție. În această situație se emite, de regulă un preaviz.

Mai mult, persoanele care refuză să îi primească în locuință pot fi sancționați. Legea nr 196/2018 prevede aplicarea unor amenzi, iar sancțiunile pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 3.000 de lei.

Vânzarea unei locuinţe devină interzisă în lipsa următorului act

În altă ordine de idei, o lege promulgată la sfârșitul săptămânii trecute de Klaus Iohannis arată că vânzarea unei locuinţe devină interzisă în lipsa următorului act.

Klaus Iohannis a promulgat anterior noua lege privind asigurarea obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale (PAD). Reglementările sunt aplicate din noiembrie și arată că poliţa se scumpeşte, iar locuinţele nu vor mai putea fi vândute fără asigurare obligatorie.

De asemenea, actul normativ introduce posibilitatea ca polița să fie încheiată multianual, pe 20-30 de ani, ca aceasta să poată fi achiziționată și prin broker sau de la primăria unde este înregistrată fiscal locuința.

Totodată, polița se scumpește, astfel că valoarea ei crește de la 100 la 130 de lei pe an, pentru locuințele din materiale moderne (tip A) și rămâne tot 50 de lei pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente (tip B).

Trebuie menționat că poliţa de asigurare nu va mai fi calculată în euro, pentru a proteja românii de inflație. În schimb, despăgubirile vor fi calculate tot în lei.

Suma maximă pe care o pot primi proprietarii din prima categorie (tip A) pentru pierderi totale este de 100.000 de lei, iar pentru cei din cea de-a doua categorie (tip B) este 50.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *