Un bărbat i-a făcut cezariană soției acasă, cu un bisturiu cumpărat online. El a fost ajutat de soacră

O femeie din județul Neamț a născut acasă prin cezariană, fiind asistată de soț și soacră. Familia ar fi folosit ustensile comandate de pe internet.  Femeia și soțul ei au lucrat ca asistenți medicali în străinătate. Cezariana la domiciliu este o intervenție considerată ilegală în România, din cauza riscurilor pe care le implică această operație și pentru mamă, și pentru copil. După intervenție, femeia a suferit o hemoragie masivă. Soțul a sunat la 112, iar la fața locului a venit o ambulanță, scrie Digi24.

Femeia și bebelușul au fost duși la spital, starea amândurora fiind stabilă. Femeia era la a cincea naștere. Bebelușul născut acum are 4,7 kg. Medicul Radu Țincu a declarat la Digi24 că acest caz de la Neamț este „halucinant”, iar gestul „este absolut condamnabil.”

„Sunt țări nordice unde se încurajează nașterea naturală la domiciliu, dar acolo sistemul sanitar pune la dispoziție infrastructură ca ele să fie în condiții optime. Faptul că o femeie cere ajutor unei așa-zise moașe pe internet nu garantează pregătirea medicală a acelei persoane”, a spus medicul. Riscul unei operații la domiciliu este legat de faptul că mediul nu e steril și pot apărea infecții.

„Un bisturiu poate fi folosit ușor, dar riscurile după incizie cresc foarte mult, la domiciliu nu ai secție de neonatologie, iar foarte mulți copii născuți prin cezariană au nevoie de asistență medicală la terapie intensivă”, a declarat Radu Țincu.

El a adăugat că unele hemoragii care pot apărea pot fi mortale în doar câteva minute dacă este secționat un țesut vital. Acest caz vine la câteva zile după ce o femeie de 42 de ani din Piatra Neamț, care a decis să nască la domiciliu, asistată de o moașă pe care a găsit-o pe Facebook, a murit după ce a suferit o hemoragie puternică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *