Noua metodă prin care sunt păcăliți românii. Escrocheria face mii de victime, val de sesizări la Poșta Română

Un nou tip escrocherie face mii de victime în România. Hoții fură datele bancare ale românilor după ce emit mesaje în numele Poștei Române. Prin intermediul SMS-urilor, sau prin e-mail, infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele personale ale utilizatorilor de internet.

Mare atenție un nou tip de escroherie face mii de victime in Romania!

Hackerii trimiteau SMS-uri de pe un numar de România și înștiințau în felul acesta destinatarii că au de ridicat un colet, doar că destinatia pe care o aveau trecută nu era cea corectă.

În acelasi mesaj era trecut și un link pe care, dacă îl accesau, persoanele ar fi trebuit sa treacă datele personale, iar ultimul pas pe care ar fi trebuit sa il urmeze era generarea unei facturi, care sigur trebuia achitata pentru ridicarea coletului. Desigur, inexistent. Din pacate, astfel de atacuri în numele Postei Romane in ultima perioada s-au intensificat, iar reprezentantii spun ca s-au confruntat cu un val de sesizari.

Confruntată cu un val de sesizări, Poșta Română a emis un comunicat, prin care  explică în detaliu modul de operare al escrocilor și oferă sfaturi cum să ne păzim de astfel de practici.

Compania Națională Poșta Română s-a confruntat cu un val de sesizări din partea cetățenilor aflați în pericolul de a cădea victime ale infractorilor cibernetici.

Una dintre metodele folosite de hakeri este următoarea: de pe un număr de telefon de România trimit un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă.

Apoi, este indicat un link care are în componență cuvintele ”posta”/”post” și/sau ”romana”. După accesarea link-ului respectiv se solicită date personale (adresă poștală, adresă de e-mail, număr de telefon) și se generează o interfață de plată asemănătoare oricărui alt portal, specific plaților pe internet. Prin intermediul acesteia este solicitată o sumă simbolică.

După completarea datelor cerute de interfață (număr card, data expirării, titular card, codul de siguranță), destinatarul primește un cod bancar. Sub această interfață se ascund, de fapt, hackerii, care introduc datele cardului în aplicația specifică, sustrăgând, astfel, banii.

Din acest moment, hoții cibernetici vor putea să facă plăți online la terminale POS sau să scoată bani de la ATM-uri, fără a avea nevoie de PIN-ul destinatarului.

Sunt folosite, chiar, expresii de siguranță proprii băncilor, precum: ”nu comunica nimănui…”. În momentul în care este introdus codul transmis de bancă, banii de pe card dispar.

”Destinatarii trebuie să fie extrem de vigilenți când primesc astfel de mesaje de la numere necunoscute. Îi asigur că Poșta Română este foarte atentă și riguroasă în utilizarea datelor lor personale, iar strategia noastră de digitalizare integrală a infrastructurii și a serviciilor pe care le oferim conține inclusiv o componentă puternică de protecție a datelor clienților”, a declarat Valentin Ștefan, directorul general al Companiei Naționale Poșta Română.

Atragem atenția că Poșta Română operează exclusiv cu site-ul său oficial și cu pagina de Facebook, potrivit Realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *