Klaus Iohannis a promulgat o lege în domeniul asigurărilor. Proprietarii de locuințe vor plăti cu 30% mai mult

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege în domeniul asigurărilor care crește presiunea financiară de pe umerii proprietarilor de imobile din România. Potrivit noii legi, promulgată de președintele țării, nivelul primelor de asigurare obligatorii pentru locuințe va crește de la 100 la 130 de lei pe an. Totuși, există și un aspect pe care noua lege nu îl modifică, iar aici este vorba despre casele de chirpici, în cazul unora nivelul rămâne tot de 50 de lei.

„Dezastrele trebuie neapărat reasigurate”

Se pare că decizia de a scumpi polițele vine după mai mulți ani în care costul a rămas nemodificat, iar în ultima vreme ne confruntăm cu o inflație severă, ce impune o asemenea schimbare. Valoarea primei a fost stabilită în 2008, iar din acel moment și până în 2023, toată perioada de inflație nu a mai fost înglobată, compania de asigurări PAID trebuind să-și constituie rezerve.

„În acest moment, se renegociază contractele de reasigurare după cutremurele din Turcia şi Siria, toate companiile mari de reasigurări, că sunt foarte puţine care asigură dezastre, şi-au scumpit foarte mult aceste reasigurări, drept pentru care nu putem încă să vedem care ar fi costul acestei asigurări. Şi aceste valori de 20.000 euro şi de 10.000 euro vor fi crescute în perioada următoare, dar după ce vom ştii exact care sunt noile viziuni ale reasigurătorilor, pentru că dezastrele trebuie neapărat reasigurate”, a explicat Cristian Roșu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, potrivit Playtech.ro.

Polița obligatorie este, de fapt, o asigurare socială care acoperă trei evenimente naturale: cutremur, inundații din alunecări de teren și revărsări de ape naturale, la o sumă asigurată maximă de 10.000 de euro (pentru locuințele din paiantă). De asemenea, 20.000 de euro pentru locuințele din beton, cărămidă, lemn sau metal la o primă anuală de 10 și 20 de euro.

„În România avem asigurarea obligatorie a locuințelor, care este menită a acoperi cele trei riscuri de impact – cutremur, alunecări de teren și inundație. Este un mecanism accesibil. Polița a fost 8 lei pe luna și cu toate acestea este greu de explicat de ce în România doar 20% din populație are locuințele asigurate. Practic, în România patru din cinci locuințe nu au niciun fel de protecție în față dezastrelor naturale. Ne-am dori că aceia care văd expoziția să încheie și o asigurare”, spune directorul general PAID România, Nicoleta Radu.

FOTO Investiții de râsul lumii! IPJ Botoșani cumpără WC-uri noi pentru polițiști. Se caută cabine din lemn de brad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *