FOTO! Județul Botoșani, capitala matematicii. 600 de elevi din țară și Republica Moldova, prezenți la Concursul interjudetean “Dimitrie Pompeiu”

600 de elevi din 17 județe și Republica Moldova au ajuns la Botoșani, pentru a se întrece în cadrul Concursului Interjudețean „Dimitrie Pompeiu”, care a ajuns la cea de a XXI-a ediție.

Totodată, profesori din marile centre universitare ale țării și cercetători de la Institutul de matematică, participă la Conferința Națională de Matematică „Acad. Dimitrie Pompeiu – 150 de ani de la naștere”.

Nici nu putea fi un loc mai potrivit ca municipiul Dorohoi pentru a marca 150 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mare matematicieni români, pentru că Dimitrie Pompeiu s-a născut la 5 kilometri de aici, la Broscăuți, a făcut școala primară și gimnaziul în Dorohoi, după care a luat drumul Bucureștiului pentru a-și definitiva pregătirea. Tuturor celor care ne vizitați județul vreau să vă urez bine ați venit în Ținutul Sfinților și pe Tărâmul Geniilor, pentru că Botoșaniul a dat peste 200 de personalități marcante ale culturii românești și trei sfinți din calendarul creștin-ortodox, iar alți trei mari duhovnici sunt în plin proces de canonizare. De regulă, când se vorbește despre personalitățile pe care le-a dat județul nostru, referirile se fac la cei patru mari titani: Eminescu, Enescu, Iorga și Luchian. Dar e nedrept, pentru că Botoșaniul a dat lumii și mari personalități în domeniul științelor exacte: matematicieni, care au contribuit la dezvoltarea științei, arhitecți, proiectanți și ingineri care au schimbat România. Elie Radu, Dimitrie Negreanu, Octav Onicescu, Simion Sanielevici sau Dimitrie Pompeiu, a cărei personalitate o evocați astăzi, sunt doar câteva dintre personalitățile marcante ale României de care suntem mândri”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Ca și în anii trecuți, Consiliul Județean Botoșani a continuat parteneriatul de colaborare cu Societatea de Științe Matematice Filiala Botoșani, alocând pentru organizarea evenimentul 15.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *