Bucurie imensă pentru o femeie din Botoșani! Și-a putut strânge fiica în brațe după 12 ani de chin. „Am scăpat din haos”

Geanina Pîslaru, fiica unei botoșănence, s-a reîntors în România pe 26 aprilie, alături de soțul ei, cetățean venezuelean, și de cei doi copii.  Obosiți, dezorientați, dar foarte bucuroși, așa au pășit pe Aeroportul Otopeni Geanina Pîslaru, soțul ei și cei doi copii, în dimineața de 26 aprilie, după 12 ani petrecuți în Venezuela, țară care se confruntă cu o criză economică și umanitară profundă de mai mulți ani, scrie Libertatea.

În sprijinul româncei au venit mai multe persoane, însă donațiile nu au fost suficiente pentru a acoperi costurile revenirii în țară. S-au strâns aproape 1.200 de euro, iar biletele costau aproape 5.000. Au urmat luni de așteptare.
Venezuela este în recesiune de opt ani şi patru ani consecutivi de hiperinflaţie, care a atins aproape 3.000% în 2020. Salariul minim este echivalentul a 7,59 de dolari (6,8 euro), iar un kilogram de carne de vită costă peste 8 dolari. Adică biletele lor de avion ar fi costat 715 salarii minime.

Pentru româncă a urmat o perioadă de aproape trei luni în care nu a mai fost căutată de autorități, după cum a relatat Libertatea în ianuarie anul acesta. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe, prin Organizația Internațională pentru Migrație, respectiv Ambasada României din Mexic, le-a asigurat revenirea în România, povestește Geanina Pîslaru.

„Au fost ani foarte grei, cu momente de disperare, în care ne pierdusem orice speranță. De aceea am și hotărât să vă scriu. Dacă Libertatea nu ar fi făcut publică povestea noastră, nu știu dacă am fi reușit. Este cea mai mare bucurie că am scăpat de acel haos”, afirmă românca.

Costurile biletelor de avion din Venezuela în România au fost suportate de Ministerul Afacerilor Externe prin structurile sale. Sumele pe care le-au primit din donații i-a ajutat pentru celelalte cheltuieli ale călătoriei și instalării.  „Nu am fi reușit fără ajutorul primit din donațiile publicului și nici fără ajutorul echipelor MAE. Domnul consul general Ovidiu Răzvan Plosca Braic, de la Ambasada României în Mexic, s-a purtat foarte omenește și cumsecade cu noi. Tuturor le suntem recunoscători. Nu avem cuvinte pentru a le mulțumi”, a adăugat Geanina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *