FOTO! Angajații Serviciului Județean de Probațiune Botoșani, de șapte zile în grevă generală

Angajații Serviciului Județean de Probațiune Botoșani sunt de șapte zile în grevă generală.

Potrivit unui comunicat transmis de instituție, aproximativ 400 de consilieri de probațiune din întreaga țară sunt în grevă generală iar angajatorul, Direcția Națională de Probațiune, împreună cu Ministerul Justiției, nu au avut nicio reacție publică pe acest subiect.

Ieri, 10 mai,  a fost zi de salarii în instituțiile subordonate Ministerului Justiției.  Recentele ordine emise de Înalta Curte de Casație și Justiție, prin care toți angajații instanțelor și parchetelor, de la magistrat până la la șofer și aprod, beneficiază de recalcularea salariilor în baza unei valori de referință sectoriale (VRS) de 605,225, neplafonate de Legea  cadru 153/2017, au început să producă efecte, salariile mărite find deja puse în plată sau urmând să fie puse în plată începând cu luna mai 2023.  În comunicatul de presă din 10.01.2022, ministrul Justiției, dl. Cătălin Predoiu, a precizat că mărirea salarială prevăzută de OUG 20/2016, a introdus în familia ocupațională Justiție un nou VRS, de 605, 225 lei, de care s-au folosit ulterior toate celelalte categorii de personal din familia Justiție, pe principiul nondiscriminării față de consilierii de probațiune, mai puțin destinatarul OUG 20/2016, Sistemul de Probațiune fiind singura instituție din Ministerul Justiției plafonată prin Legea  cadru 153/2017”, precizează sursa citată.

Erorile de calcul ale Direcției Națională de Probațiune, în machetele de salarizare care au stat la baza propunerilor de grile pentru Legea cadru 153/2017, nu au fost corectate până în prezent, în ciuda multiplelor demersuri, petiții, adresa, proteste publice, greve, acțiuni în instanță și executare judecătorească, realizate de către consilierii de probațiune, demersuri care însumează un istoric de peste 5 ani.

Cum explică ministrul Justiței faptul că un sofer sau aprod, personal cu studii medii și responsabilități reduse este salarizat cu un VRS de 605,225 lei, în timp ce consilierii de probațiune au rămas blocați, din 2018 până în prezent, la un salariu calculat în baza unui VRS de 347,109, ca urmare a plafonării Legii cadru 153/2017! (…) Sindicatul Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune solicită identificarea unor soluții urgente de corectare a inechităților aplicate sistemului de probațiune și asumarea lor publică, prin relevarea unor pași concreți de acțiune”, mai arată SJP Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *