La 17 ani, l-a lovit cu furca în cap pe un consătean de-al său. Tânărul din Botoşani şi-a aflat pedeapsa

Un tânăr din județul Botoșani, care la vârsta de 17 ani l-a lovit cu furca în cap pe un consătean, şi-a aflat, miercuri, pedeapsa dictată de Tribunalul Botoşani. Bogdan Petru Drăguț, din comuna Ungureni, care a fost acuzat de săvârşirea infracţiunii de  „tentativă de omor”, s-a ales cu o măsură educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice, constând în obligaţia de a respecta un program stabilit de Serviciul de Probaţiune Botoşani, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, pe o perioadă de 6 luni.

Tânrăul, care are acum 23 de ani, a fost obligat ca, împreună cu mama sa, să plătească victimei daune morale de 15.000 de lei şi daune materiale de 3.900 lei.

Potrivit procurorilor, pe 11 iunie 2016, în jurul orei 19.00, în timp ce se afla în faţa unui local din comună, pe fondul unui conflict spontan, botoșăneanul l-a lovit, o singură dată, pe consăteanul său cu partea metalică a unei furci în zona capului, cauzându-i leziuni cerebrale pentru vindecarea cărora a necesitat 70-80 de  zile de îngrijiri medicale şi care i-au pus în primejdie viaţa.

Solutia pe scurt:

În baza art. 120 Cod penal, aplică inculpatului Drăguţ Bogdan Petru, pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de „omor”, prev. şi ped. de art. 32 raportat la art. 188 al. 1,2 Cod penal, cu aplic. art. 113 al. 3 Cod penal măsura educativă neprivativă de libertate a asistării zilnice, constând în obligaţia de a respecta un program stabilit de Serviciul de Probaţiune Botoşani, care conţine orarul şi condiţiile de desfăşurare a activităţilor, pe o perioadă de 6 luni. În baza art. 121 alin. 1 C. pen., impune inculpatului pe durata executării măsurii educative a asistării zilnice, obligaţiile prev. de lit. d şi e respectiv: d) sa nu se apropie si sa nu comunice cu persoana vatamata. e) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani la datele fixate de acesta. Atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 123 Cod penal care reglementează prelungirea sau înlocuirea măsurilor educative neprivative de libertate în cazul nerespectării cu rea-credinţă a condiţiilor de executare a măsurii educative sau în cazul săvârşirii unei noi infracţiuni în cursul executării măsurii educative.

În temeiul art. 19 şi art. 25 alin. 1, art. 397 alin. 1 Cod proc. pen., admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Alistar Gabriel şi obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente Drăguţ Domnica la plata sumei de 3900 lei către partea civilă cu titlu de daune materiale ?i a sumei de 15.000 lei cu titlu de daune morale. Respinge ca rămasă fără obiect acţiunea civilă formulată de Spitalul Judeţean Mavromati Botoşani întrucât au fost achitate de inculpat pretenţiile civile solicitate de aceasta.

În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c Cod procedură penală rap. la art. 397 alin. 2 Cod procedură penală coroborat cu art. 249 Cod procedură penală dispune luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile, prezente şi viitoare, ale inculpatului până la concurenţa sumei totale la care a fost obligat potrivit prezentei hotărâri, în vederea reparării prejudiciului cauzat părţii civile şi a executării cheltuielilor judiciare. Obligă pe inculpat în solidar cu partea responsabilă civilmente Drăguţ Domnica să plătească statului suma de 800 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare (din care suma 300 de lei pentru faza de urmărire penală). Onorariul avocatului din oficiu în sumă de 1495 lei pentru inculpat Drăguţ Bogdan Petru (av. Balanovici Felicia , delegaţie nr 123/28.01.2022) se va avansa Baroului Botoşani din fondurile Ministerului Justiţiei. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 10.05.2023, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art.405 alin.1 teza finală Cod procedură penală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *