Povestea tinerei mămici din Botoșani care a pornit o afacere de la zero după 12 ani în avocatură. „Soțul meu a avut un rol esențial pentru că m-a încurajat”

După 4 ani de facultate și unul de master, 12 de practică în avocatură, multe nopți nedormite și multe compromisuri, Oana Birsescu a avut curajul de a ieși din zona de confort și de a o lua de la zero. De a se reinventa și de a face ceea ce îi place. A fondat Zea et Sia, un brand de bijuterii artizanale, create și fabricate în România, din dragostea pentru fetele ei.

Oana a pornit în antreprenoriat cu multă speranță și inocență și nu s-a descurajat când realitatea s-a dovedit alta. Provocările au fost multe la început, dar asta nu a oprit-o să meargă mai departe, să învețe, să testeze, să experimenteze, să găsească soluții.

Începutul a fost greu, foarte greu. Fiecare ban câștigat a fost și este reinvestit în business. Drumul este extraordinar și intens. Am trecut de la toate stările: bucurie, plâns, dezamăgire, frustrare și senzația că urc cele mai înalte culmi. A necesitat curaj să ies din zona de confort, inspirație și multă pasiune pentru ceea ce fac acum, spune q1, Owner Zea et Sia. 

Despre trecerea de la avocatură la antreprenoriat, greutățile reconversiei și învățăturile acestei perioade, povestim în continuare cu Oana Birsescu în cadrul seriei editoriale #SeFaceLaStup, susținută de BT. O serie de interviuri cu tineri ambițioși și determinați care au lăsat în urmă îndoielile și fricile de a porni propria afacere și au câștigat încrederea de a face acest prim pas la STUP. Au găsit aici o comunitate de specialiști dornici și pregătiți să le ușureze debutul în antreprenoriat. Și chiar mai mult decât atât.

Etape importante în formarea ta

M-am născut în Botoșani într-o familie absolut modestă, înconjurată cu multă iubire. Am absolvit liceul AT Laurian din Botoșani – profilul bilingv engleză-franceză, facultatea de drept A. I. Cuza din Iași. Am obținut o bursă de studii în anul 4 Leonardo da Vinci în Viena, unde am avut ocazia să fac stagiu de practică la una din cele mai renumite case de avocatură din Austria: Wolf Theiss.

Ulterior, m-am întors în țară și m-am angajat în București la Clifford Chance. Timp de 12 ani am lucrat ca avocat (în zona de private equity, M&A, TMT și fuziuni și achiziții) în diferite case de avocatură: White&Case, Schoenherr și Bulboacă și Asociații.

În paralel, am urmat un master în Dreptul Afacerilor la Facultatea de Drept București. Facultatea și ulterior jobul de avocat de business mi-au creat background-ul de antreprenor.

Povestea Zea et Sia

Povestea Zea et Sia a luat naștere după ce am devenit pentru prima oară mamă și mi-am dat seama că nu mai pot petrece nopți lungi la birou și weekenduri lucrând. Când am realizat că am nevoie de un echilibru și mai mult timp pentru familie.

Zea et Sia a fost lansat în 2020 însă proiectul începea să prindă contur din 2018. Nu aveam experiență în domeniul bijuteriilor însă pasiunea m-a determinat să creez acest brand de bijuterii. A fost un challenge pentru mine latura antreprenorială, ieșeam din zona de confort a avocaturii de business.

După nașterea copiilor, am simțit nevoia de o schimbare, de a evada din mediul de lucru, din avocatura de business. Orele lungi petrecute la birou și lipsa de înțelegere și susținere față de mame m-au împins să mă reinventez și să îmi dezvolt marea mea pasiune: bijuteriile.

Mi-am dorit dintotdeauna să îmi exprim sensibilitățile și să le materializez cumva. Aveam de mică tragere spre latura artistică, spre frumos, însă în școala românească am pus accent pe alte domenii. Mi-am dorit să fiu avocat cu ștaif pentru că părea important. Însă mi-am dat seama că altele sunt lucrurile care mă împlinesc.

Din pasiune și dragoste pentru bijuterii. Din dorința de a crea emoții, în special pentru mame și copii. Din nevoia de a petrece mai mult timp cu familia, din dorința de a fi antreprenor.

 

Startul în antreprenoriat

După ce s-a născut prima mea fetiță, Azeea, m-am întors la job, însă nu pentru mult timp, pentru că a apărut și surioara ei Alessia (la o diferență de 2 ani jumătate între ele).

În momentul în care am devenit mamă a doua oară am renunțat la carieră și am făcut un change profesional. Mi-am făcut curaj și am devenit antreprenor.

Soțul meu a avut un rol esențial pentru că m-a încurajat, a crezut în idee și m-a sprijinit necondiționat. El împreună cu fetițele mele mi-au dat aripi, au devenit principala mea motivație pentru a porni afacerea. Cochetam cu ideea de a-mi deschide propriul business de mulți ani, însă perfecționismul și lipsa de timp au amânat acel moment până la a doua sarcină, când știam că nu mai pot lucra ca avocat. Mi-a luat un an până să pun cap la cap toate detaliile de producție, branding, packaging și multe alte detalii de business. Am deschis în plină pandemie în 2020 – mai exact în decembrie 2020.

 

Diferențiere pe piață

Mi-am dorit să port bijuterii personalizate, care să mă facă să îmi simt fetițele aproape chiar și în momentele în care nu eram lângă ele, așa s-a născut Zea et Sia. Avem modele minimaliste, care pot fi purtate din generație în generație.

Am ales să fiu un local hero :).  Crearea și fabricarea bijuteriilor se fac la noi în țară de către artizani locali. Mi-am dorit să creez bijuterii delicate, minimaliste, personalizate, care să spună o poveste, să poate fi personalizate, să fie atemporale. Prefer calitatea în detrimentul cantității. Avem o presiune foarte mare pentru că oamenii vor ca bijuteriile să fie accesibile ca preț, însă metalele prețioase nu au fost niciodată ieftine, cu atât mai mult în această perioadă destul de imprevizibilă.

Bijuteriile sunt desenate de mine, însă producţia efectivă se realizează externalizat, la un atelier de bijuterii cu o expertiză de peste 28 de ani, unde există cunoşținţele necesare pentru a pune în practică schiţele. Nu fac niciodată rabat de la calitate și țin cont tot timpul de dorința clientului. Încerc să ofer nu doar o bijuterie personalizată ci o experiență specială. Îmi place să stau de vorba cu clientele, să aflu ce își doresc, cum pot să le ofer ceea ce își doresc.

Avem colecția dedicată mămicilor și copiilor (MatchWear), care este un concept unic la noi în țară. Bijuteriile Zea et Sia au un aer aparte și sunt create din dragoste pentru copii și dintr-o înțelegere profundă a iubirii mamei pentru copilașii ei. În același timp, am realizat modele deosebite pentru cercei sau brățări pentru cei mici, înțelegând că un astfel de dar rămâne peste generații și simbolizează dragostea mamei, a bunicii sau a femeilor dragi din familie.

Suntem printre singurii din România care comercializăm cerceii cu tortiță/prezură, care pot fi un prim cadou excepțional. Este foarte important să opteze pentru cerceii cu tortițe, creați special pentru a nu răni urechile și pielea fină a bebelușilor. Tortițele nu se desfac, cerceii nu se pierd, iar bebelușii nu-i pot înghiți. Acest model poate fi purtat încă de la naștere și sunt recomandați pentru orice vârstă. Având două fetițe, am avut experiențe neplăcute cu acel tip de cercei cu șurub. Pur și simplu se desfăceau și fie pierdeam câte un cercel, fie stăteam cu teama de a nu-i înghiți.

Personalizăm orice model de bijuterie gratis, făcând țoată experiența în sine unică. Putem face fotografii, idei, chiar și desenul unui copil și le putem transforma în bijuterii din aur solid, strălucitoare, împânzite cu diamante, pentru a umple bijuteria Zea et Sia cu dragoste. Oferim calitate UE certificată, livrare rapidă de pe o zi pe alta, ambalaj premium, consiliere în alegerea modelului și transport gratuit.

 

Provocările de început

Începutul a fost greu, foarte greu. Fiecare ban câștigat a fost și este reinvestit în business. Drumul este extraordinar și intens. Am trecut de la toate stările: bucurie, plâns, dezamăgire, frustrare și senzația că urc cele mai înalte culmi.

Așa cum spuneam, aveam experiență zero în domeniu atunci când am început. A necesitat curaj să ies din zona de confort, inspirație și multă pasiune pentru ceea ce fac acum.

Deși îmi plăceau bijuteriile, cumva mi se părea că este imposibil să pot pune o afacere pe picioare. Credeam că am nevoie de mai mult know-how, energie și bani (că nu sunt destul de pregătită pentru asta). Eram cel mai mare dușman al meu și vedeam tot timpul probleme în loc să vin cu soluții.

Nu știam nimic despre brand, despre SEO, despre marketing sau despre brand awareness. Eram complet pe dinafară. Știam doar avocatură. Am luat totul de la zero, le-am privit ca pe o evoluție personală și profesională. Am învățat multe, iar unde nu știu, apelez la profesioniști.

Am învățat din mers și încă am multe de învățat. De la cum comunici cu clientul, cum îți cunoști clientul, ce își dorește clientul până la ultimele detalii de împachetare a unui cadou. Este un domeniu foarte vast și competitiv, întotdeauna este ceva nou de învățat și inovat dar având pasiune pentru ceea ce faci totul devine mult mai ușor. Este ca o călătorie într-un tărâm magic, fascinant. Creativitatea, pasiunea și inspirația cred că sunt esențiale în acest domeniu.

De la producție, ambalaj, furnizori, branding, poveste, marketing, totul a fost nou pentru mine – a fost o provocare, un drum nou, nu neapărat greu dar nou și frumos. Era cu totul altceva de ceea ce eram obișnuită. Poate că și asta m-a atras, știam că o dată cu aceste provocări vor veni și oportunități de creștere pentru mine ca om și antreprenor.

Sursa: https://www.iqads.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *