FOTO Tânăra din Botoșani care a ales Medicina în detrimentul Literelor și nu regretă nicio clipă alegerea făcută! Alexandra este medic rezident nefrologie: „Îmi place să ajut oamenii”

Foto bzi

Dr. Alexandra Alexa are 28 de ani şi este medic rezident nefrologie, în anul III, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi. Tânăra a ales să urmeze Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, deoarece îi place să ajute oamenii.

Deşi Facultatea de Medicină nu a venit pentru dr. Alexandra Alexa ca o continuare firească a parcursului din liceu, a absolvit cu brio, iar acum este medic rezident nefrologie, în anul III, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi. Tânăra este foarte pasionată și implicată în ceea ce face și a mărturisit că după finalizarea rezidențiatului își dorește să profeseze într-un spital din România, noteaza bzi,ro

A fost cucerită de această specialitate, iar acum este medic rezident nefrologie

Dr. Alexandra Alexa a fost impresionată de specialitatea nefrologie încă din anul V de facultate. Tânăra era convinsă că nu vrea să aleagă o specialitate chirurgicală, aşa că s-a îndreptat spre nefrologie, una complexă și interconectată cu celelalte arii ale medicinei.

Eu am absolvit un liceu cu profil filologie, la Colegiul Național «Mihai Eminescu» din Botoșani, total opus de medicină. Îmi place să ajut oamenii și nu pot să zic că am o înclinație didactică încât să mă fi făcut profesor, așa că am zis să ajut pe altă cale. A fost singura opțiune la facultate, am zis că, dacă intru, e bine, dacă nu, stau un an și mă pregătesc. Lucrez cu domn profesor Adrian Covic.

În primele şase luni de rezidenţiat am lucrat cu un alt medic de pe secţie, dar ulterior a fost nevoie de oameni, iar domn profesor a ales pe cineva dintre cei mici, eu eram în anul I. Din anul V, de la stagii, mulţi am fost impresionaţi de această specialitate, deoarece eram implicaţi, ni se arătau şi cazuri mai grave. Am fost duşi şi în clădirea de dializă, ni s-au arătat aparatele, ni s-au prezentat mai multe lucruri și cam toată lumea care trece prin stagiul de nefrologie rămâne cu impresia că se fac multe și înveți multe lucruri.

Când am dat rezidențiatul știam că vreau o ramură medicală, nu chirurgicală, nu am vrut să aleg medicină internă și am zis că nefrologia îmbină mai multe lucruri, voiam să fac un rezidențiat unde să știu că învăț, fac lucruri, nu să merg și să mă ignore lumea și să termin la fel cum am început”, a declarat medicul rezident Alexandra Alexa.

Tânăra îşi doreşte ca după finalizarea rezidenţiatului să profeseze într-un spital din România.

Mă gândeam să plec în străinătate în timpul rezidențiatului, dar soțul lucrează în Iași și nu are posibilitatea să plece. Am vorbit cu alți colegi mai mari care au fost plecați, mi-am dat seama că pe secția noastră chiar facem foarte multe. Au fost câțiva colegi de la nefrologie în Franța, iar curricula, modulele, lucrurile pentru care suntem pregătiți sunt similare. După terminarea rezidențiatului vreau să rămân tot în România, nu știu exact dacă la Iași sau în alt oraș”, a precizat tânăra.

Dr. Alexandra Alexa: „Noi încercăm să-i încurajăm pe pacienţi”

Dr. Alexandra Alexa a mărturisit că, deoarece lucrează cu pacienţi care fac dializă şi aşteaptă perioade lungi de timp să primească un rinichi funcțional, dar şi cu cei care au trecut pritr-un transplant, iar acum sunt monitorizați, între personalul medical și aceștia se creează o relație apropiată. Pacienţii sunt conştienţi de ajutorul pe care îl primesc şi arată mereu un respect deosebit personalului medical.

Lucrând în transplant, urmărim pacienții îndeaproape. Când avem un donator cadaveric și chemăm mai mulți pacienți compatibili din care în final o să rămână doar unul care va face transplantul, fiecare are câte un preferat și stăm ca pe ace până vedem cine primește organul. Și în rândul pacienților transplantați avem pe cineva care ne este mai drag. Avem un tânăr de 24 de ani care a făcut transplant la începutul anului 2022.

Tatăl lui decedase în pandemie, băiatul începuse să se simtă din ce în ce mai rău, iar mama sa se gândea că e o depresie, de fapt, nu era așa, s-a inițiat dializa în urgență, iar apoi a primit un transplant de la mama sa. Acum e în evidența noastră, e un băiat care are un tonus bun, este vesel, ne bucură și pe noi. Chiar dacă a mai avut mici probleme, l-a mai durat câte ceva, niciodată nu transmite asta prin starea lui, el știe că o să fie bine.

Noi încercăm să-i încurajăm pe pacienţi, dar în același timp există și o limită, trebuie să fim profesioniști, trebuie să menținem o relație frumoasă medic-pacient, bolnavul să simtă că poate să ne spună lucruri, dar să existe mereu un echilibru, să nu se depăşească anumite limite. Sunt și cazuri mai triste, am avut un domn care avea în jur de 55 de ani, primise transplantul prin anul 1999. Fiind sub tratament imunosupresor pentru o perioada lungă de timp, există riscul ca aceşti pacienţi să dezvolte cancere, de aceea sunt monitorizați. Din păcate, domnul a descoperit acum vreo doi ani că are un limfom, o formă destul de urâtă. A început chimioterapia, dar în final s-a pierdut, din păcate”, a povestit Alexandra.

Dr. Alexandra Alexa îi încurajează pe absolvenții de Medicină să aleagă această specialitate

Deoarece specialitatea pe care o urmează Alexandra este destul de grea şi implică multă muncă şi învăţare, tânăra a mărturisit că sunt şi persoane care îşi dau seama că nefrologia nu li se potriveşte şi aleg să se îndrepte spre o specialitate ceva mai uşoară.

Pe lângă partea practică, mai avem și o parte didactică, în fiecare dimineață căutăm articole recent apărute în publicații medicale şi ne punem la curent cu noutăţile, în fiecare joi facem prezentări extinse, ca să ne obișnuim, astfel încât la congrese să știm să organizăm o prezentare. E un program greu. Cei care termină la Iași și își aleg nefrologie știu în ce se bagă, dar mai vin colegi din restul ţării sau din Republica Moldova care nu sunt așa de informați, sunt care rămân, le place și continuă pe partea asta, dar sunt și care consideră că este dificil și se îndreaptă spre ceva mai ușor. Colectivul este foarte frumos, noi, rezidenţii, ne înţelegem foarte bine, ne ajutăm. Organizăm petreceri de Paşte, de Crăciun, la Zilele Spitalului, băieţii mai ies la un fotbal. Cei care vin la noi, pe module, rămân surprinşi. Pe alte secţii, rezidenţii nu se întâlnesc şi în afara spitalului, noi mai ieşim la un concert. În limita timpului, încercăm să ne şi distrăm”, a declarat Alexandra Alexa, medic rezident nefrologie, potrivit bzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *