Subvențiile APIA care intră de săptămâna aceasta în conturile fermierilor

fermier tudora- BotosaniCele mai noi sume achitate în conturile fermierilor au fost anunțate de șeful APIA, Adrian Pintea. Directorul general al agenției de plăți a informat fermierii ce bani au fost transferați pentru subvențiile din campania 2022, până la 5 mai.

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat într-o postarea pe pagina sa de socializare, ieri, sâmbătă – 6 mai, care sunt cele mai noi plăți efectuate în conturile fermierilor, pentru subvențiile din campania 2022. Conform șefului APIA, fermierii au primit 2,78 miliarde de euro în conturi, până la 5 mai, scrie agrointel.ro.

”Continuăm să realizăm autorizări la plată pentru cererile depuse de fermieri în Campania 2022. Suma totală autorizată la plată în perioada 16 octombrie 2022 – 5 mai 2023 este de 2,78 miliarde de euro, sumă finanțată din FEGA, FEADR și cofinanțare de la Bugetul Național, precum și prin Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI)”, a anunțat directorul general al APIA.

Anterior, într-o declarație pentru TVR Info, Adrian Pintea precizase că până la 2 mai APIA a plătit fermierilor 2,6 miliarde euro, atât pentru sectorul vegetal cât și cel zootehnic.
Adrian Pintea a transmis pentru fermieri și un bilanț al cererilor pentru subvențiile agricole și cele zootehnice, pentru campania actuală de plăți. Potrivit șefului APIA, până la 5 mai au fost depuse 510.484 de formulare pentru plățile pentru acest an.

”Până în prezent au fost depuse 510.484 de cereri, pentru o suprafață de 3,85 milioane de hectare. Ca de fiecare dată, colegii noștri care primesc cereri de plată vor fi alături de fermieri cu informații și îndrumare pentru a asigura un acces cât mai facil la formele de sprijin financiar implementat de APIA și o absorbție cât mai ridicată a fondurilor europene dedicate sectorului agriculturii și dezvoltării rurale”, a subliniat directorul general al APIA.

Acesta a anunțat anterior, într-un interviu acordat pentru TVR Info că a luat decizia de a prelungi campania pentru depunerea cererii de plată, până la 31 mai astfel încât toți fermierii să poată cere banii europeni și cei achitați din bugetul național.

În campania 2022, APIA a încheiat campania de primirea a cererii unice, fără penalizări, cu 778.552 de cereri pentru o suprafață de 9.902.113 hectare.

Fermierii pot obține subvențiile în avans, cu adeverința APIA pentru credite
Șeful APIA a mai reiterat că din 3 mai agenția a demarat și eliberarea adeverințelor pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții de sprijin respectiv: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), DR – 10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative, precum și Măsurile 10, 11 și 13.

”Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate în baza suprafețelor înscrise în adeverința eliberată de APIA. Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare, respectiv FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul insituției, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale”, a mai spus Adrian Pintea.
Directorul agenției de plăți a informat și despre plățile efectuate în sectorul de creștere a animalelor. ” Săptămână aceasta am autorizat la plată suma de 4.14 milioane de lei pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna februarie 2023”, a mai spus Adrian Pintea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *