SMS-ul care te poate lăsa fără bani în cont: „Îi pot scoate de la bancomat fără să aibă nevoie de PIN”

Poșta Română atrage atenția asupra unui val de mesaje trimise de hackeri în numele companiei, prin care oamenii se pot trezi fără bani în conturi. O nouă metodă de înșelăciune este derulată de către hackeri în România, iar atacatorii cibernetici folosesc numele Poștei Române. Prin intermediul SMS-urilor ori pe e-mail, infractorii cibernetici atentează la conturile și la datele personale ale utilizatorilor de internet.

Metoda de înșelăciune în care se folosește denumirea Poștei Române este următoarea: de pe un număr de telefon de România se trimite un SMS prin care destinatarului i se aduce la cunoștință faptul că trebuie să primească un colet, dar adresa este incorectă. Apoi, în mesaj, i se oferă un link care are în componență cuvintele „posta”/”post” și/sau „romana”. După accesarea link-ului respectiv se solicită date personale (adresă poștală, adresă de e-mail, număr de telefon) și se generează o interfață de plată asemănătoare oricărui alt portal, specific plaților pe internet. Prin intermediul acesteia este solicitată o sumă simbolică.

După completarea datelor cerute de interfață (număr card, data expirării, titular card, codul de siguranță), destinatarul primește un cod bancar. Sub această interfață se ascund, de fapt, hackerii, care introduc datele cardului în aplicația specifică, sustrăgând, astfel, banii. Din acest moment, hoții cibernetici vor putea să facă plăți online la terminale POS sau să scoată bani de la ATM-uri, fără a avea nevoie de PIN-ul destinatarului. Sunt folosite și expresii de siguranță proprii băncilor, precum: „nu comunica nimănui…”.

În momentul în care este introdus codul transmis de bancă, banii de pe card dispar.

Compania Națională Poșta Română subliniază faptul că nu solicită clienților să furnizeze date cu caracter personal, informații bancare confidențiale referitoare la conturile personale, numere de card sau coduri PIN şi nici efectuarea de plăți online ale unor taxe vamale, iar comunicarea se face doar prin intermediul adreselor oficiale de e-mail ([email protected][email protected]).

Sursa: sursazilei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *