FOTO & VIDEO Botoșăneanca cu trei medalii de aur la Campionatele Europene de haltere a primit titlul de cetățean de onoare. „La câte kg a ridicat în viața ei, ne-a ridicat pe toți din comună”

Campioana din județul Botoșani cu trei medalii de aur la Campionatele Europene de Haltere a devenit cetățean de onoare al comunei Corlăteni.  Andreea Cotruță, de la Clubul Sportiv Botoșani, care la doar 19 ani a făcut senzație la Campionatele Europene din Armenia, a primit, vineri, acest titlu, în cadrul unei ceremonii speciale organizate de primăria din localitate.  Consiliul Local s-a întrunit, vineri, 5 mai, și a votat un proiect de hotărâre pentru acordarea acestui titlu de cetățean de onoare tinerei.

„La câte kg a ridicat în viața ei, ne-a ridicat pe toți din comună”, a spus fostul director al școlii din Corlăteni între 2012- 2016, Vasile Husac.

Șeful administrației locale, Cătălin Constantin Gavril, este mândru de rezultatele tinerei, „campion la atâtea ediții la care acest copil minunat a participat”. El a precizat că sportiva a primit acest titlu „pentru aportul deosebit adus prestigiului localității, excelând în activitatea sportivă, haltere, la nivel național și internațional”.

„A fost foarte greu, accidentări, competiții proaste, competiții bune, am avut prietene care mi-au fost alături, familia care mi-a fost alături, sora mea mi-a fost alături. În momentul de față mi-am atins visul, potențialul, unul din ele, și pe viitor urmează să adunăm mai multe medalii, mai multe rezultate, medalii mai bune, rezultate mai bune, la competiții mai mari”, a spus Andreea, care vrea să arate ce poate și la Jocurile Olimpice.

Povestea sportivei de top a României

Andreea Cotruță s-a născut la data de 11 noiembrie 2003, într-o familie de oameni muncitori și gospodari din Corlăteni, o localitate rurală situată la câteva zeci de kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. A avut o copilărie fericită. De mică era energică, își făcea ușor prieteni și a fost atașată de familia sa. De altfel, în familia ei este singura care practică sport.

Pe când avea doar zece ani a fost selectată de cei de la Clubul Sportiv Botoșani pentru secția de haltere. Andreea a luat-o ca pe o distracție. Această decizie însă avea să îi schimbe viața în totalitate.

„Venise un profesor, Drețcanu Mihai, pentru selecție la Școala Gimnazială nr. 1 Corlăteni, primise mama un apel că trebuie să vin la selecție, mama mi-a zis, dar nu prea a fost de acord să vin. M-am dus în selecție, au văzut antrenorii de acolo că mă descurc și au zis să vin, să mă mut la clubul sportiv că acolo va fi noua mea casă, noua mea familie. Să plec de acasă, de lângă mama, de lângă tata… Pentru mine era într-un fel o fericire pentru că erau și alți copii de-o seamă cu mine acolo și credeam că mă duc acolo să mă joc cu copiii, să mă distrez, să leg prietenii, dar de fapt m-am dus să mă antrenez”, ne-a declarat Andreea.

Și de atunci se tot antrenează. Peste trei luni are Campionatul de Juniori și Tineret, iar apoi Campionatul Mondial de Seniori.

„Și trebuie să trag din ce în ce mai tare”, spune, sigură pe ea, Andreea.

„Nici nu știam ce înseamnă haltere”

„Eu știam că voi merge la haltere, dar nu știam exact nici ce înseamnă haltere. Știam doar că mă duc la haltere, dar nu și ce se întâmplă acolo. Venise antrenorul Mihai în sala de clasă și eu eram acolo cu două degete ridicate: Eu! Eu! Eu! M-a văzut! Într-un final m-a băgat și pe mine în seamă. Doamna profesoară din perioada aceea i-a zis că eu sunt foarte băiețoasă și puțin rea (n.r. râde) și după m-a scos pe hol”, își amintește Andreea.

Primele probe le-a dat fix pe holul școlii. Nu i s-au părut cine știe ce, dar antrenorul de atunci a văzut în ea potențial.

„E nevoie de foarte multă muncă, uneori nopți plânse de durere…”

Rezultatele nu vin fără muncă, sacrificiu, greșeli, accidentări sau chiar eșec. Până la 19 ani, Andreea le-a înfruntat pe toate și nu puține au fost momentele în care a vrut să renunțe, dar mereu a găsit în ea forța să continue. S-a încurajat singură.

„Orice sportiv are un moment din acesta sau poate mai multe, în care te gândești că parcă nu mai poți, că orice ai face să fie bine parcă nu mai merge nimic. Dar mă gândeam că am avut și momente bune în cariera asta și nu are rost să mă las doar pentru că a apărut o accidentare sau că am intrat în oboseală și nu mai merge ca înainte”, ne-a spus Andreea.

Tânăra botoșăneancă are un program „spartan”. Se antrenează din greu, mănâncă, apoi se odihnește. Nu are timp de alte hobby-uri pentru că vrea să facă performanță.

„E nevoie de foarte multă muncă. Uneori, nopți plânse din cauza durerilor, foarte multă muncă, disciplină…”, spune tânăra.

Singurul ei regret este că nu are mai mult timp să stea cu sora și fratele ei mai mici cu zece ani decât ea.

„Sunt plecată mereu de acasă. Lipsesc foarte mult, mai ales în copilăria asta a lor, mi-aș fi dorit să le fiu mai aproape, dar nu pot. Am o familie foarte iubitore, care e acolo mereu și m-au susținut de mică”, spune Andreea, care mai are o soră de 24 de ani.

S-a confruntat cu bullying-ul

Andreea s-a confruntat și cu bullying-ul și nu de puține ori a fost provocată de ceilalți, sperând să o scoată din sărite ca să riposteze.

„Da. M-am confruntat cu bullying-ul. Mulți îmi ziceau că, noi cum suntem halterofili, picioarele noastre cresc, avem mușchi, suntem dezvoltați, arătăm diferit față de o persoană care nu are legătură cu sportul, și primeam afirmații de genul: ce picioare ai, de ce nu te lași de haltere, o să rămâi mică toată viața. Dar nu i-am ascultat. La școală, la liceu am mai fost provocată…”, ne-a spus Andreea.

În urma rezultatului de la Campionatele Europene, Andreea Cotruță a fost asaltată de oameni din întreaga țară care i-au trimis mesaje de felicitări prin intermediul rețelelor de socializare. Felicitări a primit și din partea părinților săi, care au stat cu sufletul la gură pe parcursul competiției.

„S-au speriat când intrasem a doua oară la 110 kg, dar în sufletul lor a fost o bucurie imensă”, povestește tânăra.

Sportivă de top a României, cu un parcurs excelent de-a lungul anilor, Andreea Cotruță visează la podiumul olimpic de la Paris. Recomandă acest sport fetelor pentru că „te disciplinează, te maturizează, ajungi să ai mai multă încredere în tine”. 

„Vreau să iau o medalie sau trei, nu contează ce medalie, la campionatele de seniori din septembrie. Nu știu ce o să se întâmple, dar vreau să mă surprind și pe mine”, a spus Andreea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *