Angajații Serviciului de Probațiune Botoșani, în a doua zi de grevă generală: Consilierii de probațiune sunt plătiți cu salarii mai mici decât ale șoferilor din ministere

Angajații Serviciului de Probațiune Botoșani s-au aflat, joi, în a doua zi de grevă generală. Aceștia acuză tratamentul discriminatoriu al Ministerului Justiției față de sistemul de probațiune și spun că se accentuează prin atitudinea de ignorare a protestelor și a grevei generale declanșate la nivelul întregii țări.

Salariații sunt nemulțumiți de salariile mici pe care le primesc.

Această atitudine vine să sublinieze poziționarea ministrului Cătălin Predoiu față de problemele sistemului, cu ocazia convorbirii telefonice cu un consilier de probațiune de la Serviciul de Probațiune Arad, aflat în greva foamei. În data de 27 aprilie, Monica Magold, consilier de probațiune în cadrul Serviciul de Probațiune Arad a intrat în greva foamei, ca formă simbolică de protest. În data de 28 aprilie, ministrul Cătălin Predoiu a contactat-o telefonic pe doamna Magold și i-a transmis că nu intenționează să dea curs solicitărilor personalului de probațiune din cauză că nu identifică soluții concrete pentru rezolvarea erorilor salariale cauzate consilierilor de probațiune. (…) Sistemul de probațiune este un serviciu public de interes național, care contribuie la înfăptuirea actului de justiție și își desfășoară activitatea în scopul menținerii siguranței comunității, al reabilitării sociale a infractorilor și al diminuării riscului de săvârșire a unor noi infracțiuni. Serviciile de probațiune din fiecare județ sunt cele care se ocupă direct de persoanele condamnate, cu executarea pedepselor în stare de libertate, sub supravegherea consilierilor de probațiune, precum și de persoanele eliberate condiționat din închisoare, care mai au un rest de pedeapsă de executat de cel puțin 2 ani (persoane cu risc ridicat). Tot consilierii de probațiune realizează evaluarea minorilor și majorilor aflați în curs de cercetare penală, care stau la baza individualizării pedepselor de către judecători, în funcție de situația juridică și psiho-socială a fiecărui inculpat”, transmite printr-un comunicat Serviciul de Probațiune Botoșani.

Potrivit sursei citate, consilierii de probațiune reprezintă o categorie de profesioniști cu studii superioare, policalificați prin natura meseriei, cu un set complex de abilități, aceștia jucând multiple roluri profesionale, fiind juriști, psihologi, sociologi, asistenți sociali ori pedagogi, asigurând un echilibru dinamic între control și sprijin, în funcție de particularitățile persoanelor cu care lucrează și solicitările pe care instanțele le adresează.

Rezultatul muncii acestor 680 de profesioniști se vede în rata de recidivă redusă, ea fiind exponențial mai mică decât a celor care ajung în penitenciare. Mai mult, sistemul de probațiune aduce economii majore la bugetul de stat prin costurile extrem de reduse pe care le antrenează, în comparație cu penitenciarele.

”În ciuda tuturor beneficiilor pe care acest sistem le aduce întregii societăți, consilierii de probațiune sunt plătiți cu salarii mai mici decât ale șoferilor din ministere și chiar din instanțe și parchete, nu primesc niciun fel de compensație suplimentară, nu beneficiază nici măcar de vârstă redusă de pensionare, iar pensia este la fel ca a oricărui cetățean, pe bază de contributivitate, deși lucrează direct cu infractorii, în condiții de stres ridicat și pericol, de multe ori fără pază la sedii și fără a fi însoțiți de poliție sau jandarmerie atunci când fac vizite la domiciliul infractorilor. Un consilier cu peste 20 de ani vechime în probațiune are un salariu echivalent cu al unui lucrător comercial. Mai mult de atât: consilierii de probațiune au restricții asemănătoare magistraților în privința posibilității de a-și întregi veniturile, fiind limitați doar la salariul pe care îl primesc din partea Ministerului Justiției. Miniștrii justiției s-au folosit constant de sistemul de probațiune pentru a aplana la nivel european indignarea față de lipsa de acțiune pentru reducerea supraaglomerării din penitenciare, iar rezultatele sistemului de probațiune au fost prezentate și asumate fără merit de către domnul Cătălin Marian Predoiu. Între declarațiile publice ale ministrului de justiție actual și atitudinea acestuia în spatele ușilor închise în raport cu consilierii de probațiune există discrepanțe majore”, se mai arată în comunicat.

Consilierii de probațiune îi solicită Ministrului Justiției, Cătălin Marian Predoiu, să adopte o poziție corectă și nediscriminatorie în raport cu personalul de probațiune din România, să respecte legea, să acționeze în virtutea atribuțiilor și să emită actul administrativ (OMJ) pentru punerea în plată a drepturilor salariale cuvenite, conform hotărârilor judecătorești și a dispozițiilor legale privind egalizarea în cadrul aceleiași categorii și familii ocupaționale.

 

 

2 thoughts on “Angajații Serviciului de Probațiune Botoșani, în a doua zi de grevă generală: Consilierii de probațiune sunt plătiți cu salarii mai mici decât ale șoferilor din ministere

  1. S …un profesor are 3500-4000 lei iar un de asta are 7500 lei ! unde e corect ? ce face asta e cu evidenta hotilor!

  2. Pentru cât se muncește la probațiune au salarii destul de bune.Au mașina de serviciu ,cu care merg la cumpărături la Suceava la Metro,Selgros etc. Deci muncesc mult. Acest serviciu este chiar inutil , sa înceteze a se victimiza.O zi frumoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *