FOTO! Proiect IȘJ: Elevi în sălile de judecată ale Tribunalului Botoșani și avocați prezenți în mai multe școli din județ

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a derulat la nivelul județului Botoșani activități de Educație Juridică în trei proiecte.  Urmare a Protocolului încheiat între Ministerul Justiției și Ministerul Educației, în anul școlar 2022-2023 Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a desfășurat mai multe activități în cadrul proiectului național de Educație Juridic, acestea fiind derulate în sălile de judecată ale Tribunalului Botoșani și la Judecătoria Botoșani, transmite printr-un comunicat instituția de învățământ.

Baroul Botoșani desfășoară la această dată activități în mai multe unități de învățământ din județ în cadrul proiectului ,, Fii avocat în școala ta!”. Consiliul de Mediere prin Corpul Profesional al Mediatorilor județul Botoșani au susținut activități în unitățile de învățământ din județul Botoșani în cadrul proiectului ,,Susținem Educația juridică și medierea în școli la copii și adolescenți!”

La activități au participat, până la această dată, elevi din 25 unități de învățământ din județul Botoșani, din gimnaziu și liceu, dar și cadrele didactice, părinți, judecători, procurori, avocați, grefieri, consilieri juridici, mediatori.

Misiunea activităților este de a veni în sprijinul elevilor, să îi ajute să îşi asume responsabilități, militând pentru afirmarea drepturilor lor.
Alte obiective ale programului sunt: – dezvoltarea comportamentul participativ al tinerilor; facilitarea accesului elevilor la cunoștințele fundamentale de drept; obținerea de beneficii majore pentru societate și pentru cetățean prin educarea juridică a elevilor ce sunt viitorii cetățeni ai societății;  promovarea unei culturi juridice menite să încurajeze, respectul față de lege, atitudine civică în rândul elevilor; dezvoltarea valorilor etice și morale ale elevilor; participarea elevilor la activităţi pe teme juridice; prezentarea pe scurt a principalelor conținuturi ale Constituției; definirea clară a termenilor justiție, justiție civilă, justiție penală;

Dintre activitățile propuse ale proiectului enumerăm: vizionarea unor materiale în format electronic de prezentare a prevederilor legale;  vizite și activități în sala de judecată atât la Tribunalul Botoșani cât și la Judecătoria Botoşani, formularea de probleme care vizează drepturile copilului,  exerciții de prezentare a unor puncte de vedere personale.

Avocații Baroului Botoșani care s-au înscris în cadrul activităților din proiectul “FII AVOCAT ÎN ȘCOLA TA!” s-au deplasat în unitățile de învățământ din județ și au desfășurat activități de educație juridică. Atât la Tribunalul Botoșani cât și la Judecătoria Botoșani au fost desfășurate activități în sala de ședințe, în cadrul mai multor întâlniri coordonate de judecători, avocați, grefieri care au sprijinit elevii prin Jocul de rol pe spete concrete în sala de judecată.
Corpul Profesional al Mediatorilor Botoșani a desfășurat activități în unitățile de învăţământ explicând scopul medierii și scopul educativ al acesteia, a prezentat rezultatele scontate, conducând inclusiv la diminuarea fenomenului de violență în școli. Au fost asigurate materiale informativ – educative cu privire la educație juridică și mediere și au fost organizate, cu elevii participanți, roll-play-uri legate de diverse spețe de conflicte școlare, cu scopul de a-i determina pe elevi să conștientizeze eleganța cu care disputele școlare se pot soluționa cu ajutorul unui mediator adult sau a unui mediator școlar.

La activități au participat următoarele unități de învățământ:
1. Colegiul National Mihai Eminescu Botosani
2. Colegiul AT Laurian Botosani
3. Liceul de Arta ,, Stefan Luchian,, Botosani
4. Colegiul Tehnic Ghe. Asachi Botoșani
5. Liceul Pedagogic Nicolae Iorga Botoșani
6. Liceul Dimitrie Negreanu Botoșani
7. Școala Gimnazială ,, Grigore Antipa ,, Botosani
8. Școala Gimnazială Stefan cel Mare Botoșani
9. Școala Gimnazială Elena Rareș Botoșani
10. Școala Gimnaziala nr.11 Botosani
11. Școala Gimnaziala nr.7 Botosani
12. Școala Gimnazială nr.12 Botoșani
13. Școala Gimnaziala Cristești
14. Școala Gimnaziala nr. 1 Orășeni Deal
15. Școala Gimnaziala Corni
16. Școala Gimnaziala nr. 2 Botoșani
17. Școala Gimnaziala Tudor Vladimirescu
18. Liceul Tehnologic N. Bălcescu Flamanzi
19. Liceul Regina Maria Dorohoi
20. Liceul Alexandru cel Bun Botosani
21. Liceul M. Ciucă Săveni
22. Școala Profesională Sf. Apostol Andrei Smârdan
23. Liceul Tehnologic Șendriceni
24. Școala Gimnaziala nr.1 Dorohoi
24. Școala Gimnaziala nr.1 Lozna
25.Colegiul National Grigore Ghica Dorohoi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *