Marșul Prieteniei, astăzi, pe străzile din Botoșani pentru a marca Ziua Internațională a Romilor

Ziua Internațională a Romilor organizată de Asociația Partida Romilor Pro Europa,  joi 20 aprilie 2023  în municipiul Botoșani. Acțiunea se va desfășura începând cu orele 11.00.

Astfel, între orele 11.00 –12.30 ,, Marșul Prieteniei și Demnității Rome”, cu plecare de la Școala Gimnazială nr.2 din municipiul Botoșani pe un traseu care include strada Săvenilor, Piața 1 Decembrie, Pietonalul Unirii având ca scop  prezentarea și cunoașterea comunității de romi din Botoșani.

Între orele 12.30-15.30   Întâlnire organizată cu 50 de reprezentanți  și lideri ai sucursalelor locale din 10 comunități de rromi din județul Botoșani, reprezentanți ai instituțiilor publice locale,   în cadrul unui atelier de dezvoltare comunitară  – Hotel Rapsodia Botoșani.

Iniţiativa privind marcarea Zilei Internaţionale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internaţional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990.

Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spiţe „chakra”, Imnul internaţional al romilor, „Gelem, gelem”, şi steagul internaţional al romilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *