Sursele regenerabile de energie și eficiență energetică, în atenția Primăriei Botoșani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primăria Botoșani a organizat în data de 5 aprilie 2023, la Hotel Maria, un atelier de lucru pe tematica surselor regenerabile de energie și eficienței
energetice. Evenimentul a fost realizat în cadrul proiectului, nr. de referință 2SOFT/1.2./63, implementat în cadrul Programului Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.

În cadrul atelierului de lucru au fost prezentate proiectele accesate de Primăria Botoșani în ultimele 12 luni, în „Parteneriat româno-ucrainean pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice” valoare de peste 100 milioane de euro, ce au adus și premiul la categoria SMART ECONOMY pentru „Orașul cu cel mai accelerat potențial de dezvoltare” în cadrul galei celei de-a 7-a ediții a SMART CITY INDUSTRY AWARDS.

Este vorba despre proiecte pentru mobilitate urbană – transport public urban electric, stații inteligente pentru transport și centru integrat de mobilitate urbană, insule inteligente de colectare a deșeurilor și centru de colectare cu aport voluntar, eficientizare energetică a clădirilor publice (școli și grădinițe) și rezidențiale (blocuri de locuințe), creare muzeu multimedia, înființare centru pentru promovarea inovării și agenție de management a energiei, dotare școli cu mobilier și echipamente IT pentru sălile de clasă, laboratoare și atelierele de practică.

Au fost prezenți reprezentanți ai beneficiarilor finali ai investițiilor, precum și patru reprezentante ale partenerilor din Ucraina – Biroul de Cercetare, Inovare și Tehnologie Ivano Frankivsk și Departamentul de Politică Investițională, Proiecte, Relații Internaționale, Turism și Promovarea Orașului, a Comitetului Executiv al Consiliului Local Ivano Frankivsk.

Proiectul „Parteneriat româno-ucrainean pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice” își propune să dezvolte și să sprijine cooperarea inovatoare pentru atenuarea schimbărilor climatice în regiunea transfrontalieră România-Ucraina, în vederea asigurării dezvoltării durabile a teritoriilor prin organizarea unui nou mediu educațional și de cercetare în eficiența energetică care să conducă la atenuarea schimbărilor climatice.
Bugetul total al proiectului este de 276.092 euro, din care 248.202 euro reprezintă grantul ENI. Bugetul aferent Municipiului Botoșani este de 91.422 euro.

La Botoșani, în cadrul acestui proiect s-a deschis deja Centrul pentru Promovarea Inovării (InnoSciPromo Centre), care în doar o lună de la deschidere a atras un număr de peste 250 de copii, atrași de posibilitatea de a învăța prin experimente modalitățile de producere a energiei verzi. Centrul  funcționează în clădirea de sticlă din preajma Bisericii Uspenia (Centrul Vechi) și este pus la dispoziția botoșănenilor gratuit, accesul fiind realizat în baza unei programări prealabile, un proiect pilot care a presupus replicarea unei structuri similare realizate la Ivano Frankivsk.

În cadrul proiectului, în scurt timp va fi deschisă și Agenția pentru Managementul Energiei, ce va funcționa în aceeași clădire cu Centrul pentru Promovarea Inovării. Nu în ultimul rând, începând din această lună se va construi prima stație solară de încărcare a vehiculelor electrice din oraș, prevăzută cu 20 de panouri fotovoltaice.  Aceasta va fi amplasată pe Str. Vânătorilor nr. 4, în parcarea laterală a Sălii Polivalente și va oferi posibilitatea
încărcării simultane a două automobile electrice.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:
UAT Municipiul Botoșani
Serviciul Management Proiecte – Manager proiect Ștefan Poede
Adresa: Piața Revoluției, nr. 1, Botoșani, România
Telefon: 0231502200, E-mail: [email protected], Web: www.primariabt.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *