Schimb de experiență româno-ucrainean la Primăria Botoșani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O delegație din Ivano-Frankivsk (Ucraina) a fost în perioada 5-6 aprilie 2023, la Primăria Municipiului Botoșani, pentru un schimb de
experiență în cadrul proiectului „Parteneriat româno-ucrainean pentru atenuarea efectelor schimbărilor climatice”, nr. de referință 2SOFT/1.2./63, implementat în cadrul Programului Operațional Comun RomâniaUcraina 2014-2020. Bugetul total al proiectului este de 276.092 euro, din care 248.202 euro reprezintă grantul ENI. Bugetul aferent Municipiului Botoșani este de 91.422 euro.

În prezența Primarului Municipiului Botoșani, Cosmin Ionuț Andrei și a reprezentantelor Biroului de Cercetare, Inovare și Tehnologie Ivano Frankivsk și ale Departamentului de Politică Investițională, Proiecte, Relații Internaționale, Turism și Promovarea Orașului a Comitetului Executiv al Consiliului Local Ivano Frankivsk, au fost trecute în revistă principalele realizări ale proiectului pe ambele părți ale graniței.

La Botoșani, publicul beneficiază din prima zi a lunii martie de serviciile Centrului pentru Promovarea Inovării (InnoSciPromo Centre), un proiect pilot care a presupus replicarea unei structuri similare realizate la Ivano Frankivsk. Centrul funcționează în clădirea de sticlă din Str. Săvenilor 2- 8 (vis-a-vis de Biserica Uspenia), la etajul 1, camera 4.

Deschiderea sa susține învățarea experiențială în domeniul energetic, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a testa fenomene ale fizicii prin utilizarea unor echipamente specializate. Concret, copiii și tinerii care au pășit deja pragul centrului, au putut testa modul de funcționare al următoarelor echipamente: bicicletă statică de generare a electricității, generator de forță mecanică în energie electrică, modele ale unor blocuri de locuințe alimentate cu ajutorul energiei solare și eoliene, tun de aer pentru demonstrarea efectului Bernoulli, generator termo-electric folosind efectul Peltier- Seebeck și motor Sterling, cameră digitală pentru termoviziune, vehicule electrice în miniatură, modele de motoare electrice, ladă de nisip cu realitate augmentată, cască de realitate virtuală și augmentată, imprimantă 3D. Centrul rămâne la dispoziția botoșănenilor ce îl pot vizita gratuit, în baza unei programări prealabile.

„Ne bucurăm că centrul pe care l-am deschis a atras în prima lună peste 250 de copii și tineri. Avem încredere că împreună putem construi un viitor durabil pentru generațiile viitoare”, a declarat Primarul Cosmin Andrei.

În cadrul proiectului, în scurt timp va fi deschisă și Agenția pentru Managementul Energiei, ce va funcționa în aceeași clădire cu Centrul pentru Promovarea Inovării. Nu în ultimul rând, începând din această lună se va construi o stație solară de încărcare a vehiculelor electrice din oraș, prevăzută cu 20 de panouri fotovoltaice.  Aceasta va fi amplasată pe Str. Vânătorilor nr. 4, în parcarea laterală a Sălii Polivalente și va oferi posibilitatea
încărcării simultane a două automobile electrice.

La Ivano-Frankivsk, a fost extins Centrul pentru Promovarea Inovării și a fost deja instalată stația solară de încărcare a vehiculelor electrice.
Prezența delegației ucrainene a permis transferul de expertiză și know how, precum și organizarea unei activități de formare de formatori, ai cărei beneficiari direcți au fost membrii echipei care operează infrastructura creată prin proiect la Botoșani. Delegația din Ucraina a mulțumit Primăriei Botoșani pentru eforturile depuse în vederea bunei implementări a proiectului, precum și pentru sprijinul oferit încă de la izbucnirea conflictului armat.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:
UAT Municipiul Botoșani
Serviciul Management Proiecte – Manager proiect Ștefan Poede
Adresa: Piața Revoluției, nr. 1, Botoșani, România
Telefon: 0231502200, E-mail: [email protected], Web: www.primariabt.r

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *