Se dau 250 euro de persoană de la stat! Banii intră direct pe card

bani euroVești importante de la stat. Autoritățile au decis să dea sume importante de bani pentru cumpărarea de calculatoare noi. Suma este de 250 de euro de persoană. Regulile ar urma să se modifice, potrivit unui proiect de lege pus joi în dezbaterea senatorilor. Concret, de banii pentru un calculator nou nu va mai putea beneficia doar un copil al unei familii, ca acum, ci toți copiii acesteia, iar valoarea ajutorului va crește, scrie capital.ro.

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, în sensul modificării condițiilor de eligibilitate și a altor reguli ce privesc programul Euro 200.

În primul rând, va crește valoarea ajutorului financiar acordat tinerilor pentru achiziționarea de calculatoare noi, de la 200 de euro, cât e acum, la 250 de euro (echivalentul în lei a acestei valori).

Apoi, nu vor mai fi beneficiare ale ajutorului familiile cu venituri mici, ca acum, ci va putea primi bani de la stat pentru cumpărarea unui calculator fiecare elev sau student ce provine dintr-o familie cu venituri mici.

Cine va primi banii

Vor putea cere ajutorul financiar:

  • elevii sau studenții din învățământul de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu 50% din valoarea salariului de bază minim brut la nivel național (în momentul de față, vorbim despre un prag de 1.500 de lei);
  • elevii orfani sau crescuți de un singur părinte sau elevii abandonați de părinți și pentru care s-a stabilit o măsură de protecție socială;
  • elevii care au deficiențe/ afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului (structurate potrivit Ordinului Ministerului Sănătății 1.306/2016).

Plafonul de 1.500 de lei se va indexa anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum și nu va putea fi mai mic de jumătate din salariul minim brut.

Beneficiarii programului Euro 200

Actualele reguli stabilesc că pot beneficia de ajutor în cadrul programului Euro 200 familiile cu elevi și/ sau studenți ai învățământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare de maximum 250 de lei pe membru de familie.

Viitoarea lege prevede că un beneficiar (dintre elevii și studenții amintiți mai sus) va putea primi ajutor financiar pentru achiziționarea unui calculator o singură dată, spre deosebire de regula din prezent, potrivit căreia “familia cu elevi și/ sau studenți, indiferent de numărul acestora, beneficiază de ajutor financiar pentru achiziționarea unui singur calculator”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *