Animalul feroce care terorizează județul Botoșani. Directorul AJVPS: Este o invazie în tot judeţul

Situație alarmantă în județul Botoșani. Specifici Deltei, şacalii au migrat în nordul țării și atacă animalele. În prezent, atacurile au loc în păduri, însă în toamna anului trecut au fost câteva atacuri și la stâni. Fermierii au început să ia măsuri, unii şi-au pus lămpi de soare, aparate de radio lăsate pe timpul nopţii şi câini de pază puşi în jurul ţarcurilor.

Numărul de șacali a crescut de la an la an, iar specialiștii spun că sunt un real pericol atât pentru speciile din fondul de vânătoare cât și pentru fermieri.

Cosmin Humelnic, director AJVPS Botoșani: Ca şi pagube, în afară de cele din mediu silvatic, în special la căprior, dar şi la mistreţ, iepurele şi fazanul nu are nicio şansă în faţa şacalului. Au fost înregistrate la noi în judeţ şi atacuri la animale domestice, în special la oi. 

Mihai Găspărel, director Garda Forestieră Suceava: Dacă în anul 2022 pe raza judeţului Botoşani au fost identificate 122 de exemplare, în 2023 evaluarea indică un număr de 182 de exemplare. 

Autorităţile spun că nu reuşesc să găsească soluţii eficiente să limiteze numărul de animale.

Cosmin Humelnicu, director AJVPS Botoşani: Şacalul nu are niciun duşman în mod natural la noi în judeţ. Combaterea, acţiunile de vânătoare care se fac la şacal nu au rezultate fiind o specie foarte inteligentă, care se ascunde, se protejează bine.

Însă probleme cu șacalii sunt în mai multe județe din țară. În Olt ar fi chiar o mie de exemplare.

Mihai Albulescudirector AJVPS Botoşani: Este o invazie în tot judeţul, în toate fondurile de vânătoare. Cu toate că se împuşcă şi avem o acţiune de combatere bine organizată şi zilnic nu reuşim să îi stârpim pntru că sunt foarte prolifici. O femelă cât de tânără ar putea face 4,5 pui. 

Terifiaţi, localnicii caută singuri soluţii

Fermierii afectaţi de atacuri caută singuri soluţii.

Florin Pădurariu, fermier: Am avut două pagube de vreo 19 oi, care au fost omorăte de şacali.  Am instalat lămpi solare, aparate de radio lăsat pe timp de noapte deschis şi nu am mai avut după aceea probleme. 

În această perioadă, șacalii sunt un adevărat pericol în fondurile de vânătoare pentru populaţiile de iepuri, căpriori, dar și pentru cele de mistreți, potrivit Observator

One thought on “Animalul feroce care terorizează județul Botoșani. Directorul AJVPS: Este o invazie în tot judeţul

  1. in Botoșani boii vor sa omoare chipurile șacali…in fiecare zi călătoresc peste tot in acest județ…dar picior de șacal nu am văzut…boii vor să ucidă de fapt câini…boul tot bou rămâne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *