Transportatorii rutieri din județul Botoșani, ținta unor controale ale inspectorilor de muncă

Transportatorii rutieri din județul Botoșani vor fi verifcați de inspectorii de mucă. Acțiunea fae parte dintr-o campanie națională care se va desfășura în perioada 01 martie – 31 decembrie 2023, urmare a numărului ridicat de accidente de muncă dinn acest domeniu.

”Numărul lucrătorilor accidentați din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri este situat imediat după cel din sectorul construcțiilor, raportat la numărul și gravitatea accidentelor de muncă. O pondere semnificativă în numărul accidentaților în muncă din domeniul transporturilor rutiere interne de mărfuri o reprezintă numărul lucrătorilor care se accidentează în timpul operațiunilor de încărcare/descărcare marfă la sediul angajatorului /beneficiarului transportului. Având în vedere cantitatea din ce în ce mai mare de mărfuri transportată rutier, precum și creșterea numărului de pasageri în transporturile rutiere de călători, prevenirea acestor accidente este o problemă care trebuie soluționată. O mai bună coordonare între angajatorii implicați, (transportatori sau beneficiari), între angajatori și lucrătorii care au diferite sarcini de muncă (conducător auto/încărcător/descărcător marfă), care acționează conform instruirii primite, este punctul de plecare pentru a preveni acest tip de accidente, atât pentru angajatori/beneficiari, cât și pentru lucrătorii societăților de transport marfă sau călători”, transmite printr-un comunicat Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani.

Obiectivele acestei campanii sunt: reducerea numărului de accidentați, în accidente de muncă, în sectorul Transporturilor rutiere interne de mărfuri și transport de călători în anul 2023; identificarea de către toți angajatorii a riscurilor asociate operațiunilor de încărcare/descărcare, transport călători și stabilirea măsurilor preventive necesare; respectarea de către toți angajatorii/transportatorii, a instrucțiunilor privind verificarea tehnică a autovehiculelor înainte de plecarea în cursă.

Grupul țintă al acestei campanii naționale este format din angajatorii/transportatorii care desfășoară activități economice principale sau secundare de transport rutier intern de marfă cu masa de peste 3,5 tone și transport călători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *