Plafonul de decontare pentru servicii stomatologice de bază va fi mărit la 6000 de lei. Ce servicii sunt incluse

foto: profismile

36% dintre românii care locuiesc la oraș și 53% dintre cei din mediul rural nu au fost anul trecut la dentist, conform unui studiu recent.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează servicii stomatologice de bază, până la 4000 de lei, unui cabinet stomatologic. Plafonul va fi mărit la 6000 de lei din iulie, dar tot nu este de ajuns pentru problemele pacienților.

Lipsa banilor este principalul motiv pentru care românii merg foarte rar la dentist. Cei mai mulți ajung la doctor atunci când au urgențe, dureri sau mai grav, când îşi pierd dinții.

Elena Grosu, medic stomatolog: „Din păcate omul ajunge la stomotolog în ultima fază, vine aici pentru că are o urgență, mă doare măseaua, m-am umflat și atunci este mult mai dificil de lucrat și variantele sunt mult mai puține, din păcate pentru a trata problema pacientului. Când omul vine cu un dinte spart se recomandă extarcția și de aici implantul, automat costurile sunt mai ridicate”.

Obiceiurile bune de igienă dentară se formează în copilărie, spun specialiştii care îi sfătuiesc pe părinţi să îi înveţe de mici să se spele pe dinţi şi să nu se teamă de doctor.

Anca Rusu, medic stomatolog: „În primul rând să vină într-o vizită de plăcere, să vadă ceea ce înseamnă un cabinet, să se obişnuiască cu medicul dentist pentru a nu rămâne cu teamă imprimată din cauza necunoscutului”.

Deşi tarifele în domeniu sunt mari, Casa Națională de asigurări de Sănătate decontează în prezent doar puţin peste 30 servicii de medicină dentară pană la plafonul de 4000 de lei. Fiecare medic dentist care are contract cu CNAS poate să ofere gratuit pacienților tratamente dentare de această sumă.

Plafonul este mic însă în raport cu nevoile pacienților, spun medicii dentişti. De asemenea și tarifele decontate sunt reduse față de media pieței. Astfel pentru o simplă consultație, Casa Națională de Asigurări de Sănătate acordă 133 de lei, iar pentru o carie simplă 140 de lei, fata de 300 de lei cât costă de exemplu la cabinetele din capitală. Un tratament de urgentă al dintelui este decontat cu 175 de lei, iar o extracție fără anestezie cu doar 68 de lei. Cei mai scump tratament decontat este de 1020 de lei pentru o proteză și se acordă o dată la 4 ani. Și cei care sunt neasigurați pot să beneficieze de servicii medicale decontate mai ales în cazul unui accident.

Larisa Mezinu, CNAS: ”Pacienții trebuie să aleagă un furnizor de servicii medicale care este în contact cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și să sune să se programeze”.

Lista cu medicii şi cabinetele medicale care decontează servicii dentare se găsește pe siteul Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, informeaza Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *