Românii care din 2035 vor ieşi cu 3 ani mai târziu la pensie

sursa: Antena 3

Românii vor ajunge în curând să cotizeze cinci ani pentru un an de pensie. Și asta din cauza speranței de viață scăzute și a creșterii vârstei de activitate.

De asemenea, economiștii avertizează că raportul mic dintre angajați și pensionari va zdruncina sistemul public.

În următorii șapte ani, vârsta de pensionare pentru femei va crește, eșalonat, de la 62 la 63 de ani. Din 2035 însă, doamnele vor fi nevoite să se retragă din activitate la 65 de ani, la fel ca bărbații. Măsura este inclusă în Planul Național de Redresare, ca o condiție pentru primirea fondurilor.

”Există două decizii ale Curții Constituționale. Se spune foarte clar de această egalizare, de a da șansa și femeilor să iasă la aceeași vârstă de pensionare ca a bărbaților”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.

După 35 de ani de cotizare la sistemul de pensii, un român cu un salariu mediu net pe economie, adică 4.000 de lei, ar urma să primea o pensie de la stat de 1.275 de lei. Pe lângă faptul că nu acoperă decât un sfert din coșul minim, calculele arată că viitorii pensionari ies în pierdere.

Speranța de viață în România este de 72 de ani

Românii, odată pensionați, se vor bucura de bani doar 7 ani, deși au contribuit 35 de ani la sistemul public de pensii. Și asta deoarece speranța de viață în România este de 72 de ani.

Un alt argument pentru creșterea vârstei de pensionare este scăderea populației active şi creșterea numărului de pensionari.

Declinul sistemului de pensii va începe din 2030. Atunci va începe să iasă la pensie generaţia născută între 1966 şi 1989 – aproape trei milioane şi jumătate de români. În 15 ani, şase milioane de angajaţi ar putea fi nevoiţi să susţină pensii pentru opt milioane de seniori.

”Pensia va continua să scadă în termen de putere de cumpărare. Ideal ar fi să nu mai contribuie și să-și economisească el acești bani, va fi mult mai bine pentru el dacă alege această posibilitate, din păcate nu poate pentru că sistemul e obligatoriu”, explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Potrivit PNRR, românii vor avea și posibilitatea de a se pensiona la 70 de ani, și pentru asta se vor bucura de mai multe beneficii. Însă nu vor mai putea cumula pensia şi salariul, ca acum.

”Să aibă beneficiul salariului pe perioada dintre 65 de ani şi 70 de ani şi după împlinirea vârstei de 70 de ani să aibă aceste puncte procentuale suplimentare, declara Marce Boloș zilele trecute.

Noua lege a pensiilor din sistemul public va trebui să fie gata cel târziu la sfârşitul anului. Dacă nu ne aliniem ţărilor europene, am putea pierde peste 700 de milioane de euro din PNRR. În Franţa, vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 64 de ani. Milioane de oameni protestează faţă de această măsură, potrivit Antena 3 CNN care citeaza observatornews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *