Documentația tehnică pentru drumul de mare viteză Botoșani – Suceava, scoasă la licitație

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte din Regiunea de Nord-Est a fost scos la licitație. Realizarea unui drum de mare viteză între Botoșani și Suceava a unit într-un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere administrațiile din cele două județe: consiliile județene și primăriile municipiilor reședință, informează printr-un comunicat Consiliul Judetean Botoșani.

Împreună, cele patru autorități locale – Consiliul Județean Botoșani, Primăria Botoșani, Consiliul Județean Suceava și Primăria Suceava – ne-am asumat să implementăm acest proiect foarte important pentru regiunea noastră: realizarea documentației tehnice pentru prelungirea Autostrăzii A7 pe relația Suceava – Botoșani. Acest tronson de drum de mare viteză va avea o lungime de aproximativ 20 de kilometri și va lega viitoarea centură a municipiului Botoșani, din zona Pădurii Baisa, de Autostrada A7, în apropierea Aeroportului Salcea”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Realizarea documentației tehnice presupune efectuarea studiului de fezabilitate, obținerea autorizației de construcție, executarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, întocmirea documentaţiei suport şi asistenţa acordată pentru depunerea şi susţinerea aplicaţiei de finanţare, precum și pregătirea documentaţiei de atribuire a contractului de execuţie lucrări şi asistenţa tehnică în perioada derulării procedurilor de achiziţie publică pentru execuţia lucrărilor.

Valoarea totală a documentației scoasă la licitație, inclusiv TVA, este 21,2 milioane de lei, iar cele patru autorități locale vor contribui, în părți egale, pentru asigurarea cofinanțării de 2%, în timp ce 98% din sumă fiind asigurată din fonduri europene, Programul de Transport 2021-2027.
Ofertele în cadrul licitației pot fi depuse până pe data de 2 mai. Termenul primei etape, cea de realizare a studiului de fezabilitate este de 14 luni de la emiterea ordinului de încpere a lucrărilor.

Drumul de mare viteză va fi unul nou, care va pleca din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va merge prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Acesta va scurta la 20 de kilometri distanța dintre Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani.

Nu vom abdica de la țelul nostru de a dezvolta județul Botoșani, iar primul pas este modernizarea infrastructurii. Continuăm toate demersurile pentru realizarea drumului de mare viteză între Botoșani și Suceava, iar colaborarea dintre cele patru autorități locale demonstrează angajamentul nostru ferm în acest sens. În momentul de față drumul este prevăzut cu două benzi pe sens și separator de sens, cu o limită de viteză de 120 de kilometri pe oră, dar noi facem toate demersurile necesare pentru a-l transforma într-un sector de autostradă, ca o continuare pentru A7. Avem sprijinul Ministerului Transporturilor și al reprezentanților CNAIR. Argumentele sunt de partea noastră, mai ales că exproprierile de terenuri se vor face pentru regimul de autostradă. Diferența între cele două tipuri de drum de mare viteză constă în faptul că autostrada prevede și banda de urgență, iar limita maximă de viteză este de 130 de kilometri la oră”, a conchis Doina Federovici, care a ținut să mulțumească echipei formată din specialiștii celor două consilii județene, „care au conlucrat foarte bine în cadrul acestui proiect generos pentru Botoșani și Suceava”.

Prin realizarea drumului de mare viteză se va reduce timpul în care se va parcurge distanța de la Botoșani la Suceava la aproximativ 15-20 minute, transmite CJ Botoșani.

One thought on “Documentația tehnică pentru drumul de mare viteză Botoșani – Suceava, scoasă la licitație

  1. Veti vedea dupa ce se va scurta drumul cu 15 minute vor veni noi investitori. Se va ridica starea economica in stare jalnica in prezent. Politicienii vor pune interesul public mai sus decat cel personal. La institutiile statului vor fi numiti sefi oameni capabili iar nu lipitori de afise. Fondurile europene si publice vor fi folosite corect comisioanele vor fi eliminate. Nimeni nu va fi mai presus de lege politicieni, firme straine, interlopi, evazionisti fiscali for raspunde pentru faptele rele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *