Inspectori școlari din Franța în schimb de experiență la Inspectoratul Școlar Județean Botoșani

În perioada 13-17 martie 2023, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a fost gazda unei delegații formată din 3 inspectori școlari ai Academiei din Grenoble, Franța, participanți la un stagiu de observare.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul Programul Erasmus+. Omologii francezi au descoperit sistemul de educație din România, structura și atribuțiile Inspectoratului Școlar Județean în ceea ce privește coordonarea modului de organizare și funcționare a învățământului preuniversitar la nivelul județului Botoșani, în acord cu politica educațională de la nivel național.

Obiectivele stagiului de observare au vizat, de asemenea, descoperirea filierei tehnologice și a învățământului profesional de la nivelul județului Botoșani, precum și a profilului bilingv francofon, oaspeții având ocazia să viziteze mai multe unități de învățământ cu tradiție în acest domeniu (Colegiul Național “A. T. Laurian” Botoșani, Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuță” Șendriceni, Liceul ”Regina Maria” Dorohoi, Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona), să discute cu directori, cadre didactice, elevi, să participe la activități practice, prezentări, mese rotunde, momente artistice, activități culturale.

Inspectorii francezi s-au arătat interesați de dezvoltarea profesională și formarea continuă a cadrelor didactice din România, precum și de serviciile educaționale de incluziune a elevilor cu nevoi speciale, în acest sens descoperind activitatea Casei Corpului Didactic Botoșani și a Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Botoșani.

Pentru a avea o imagine completă asupra sistemului educativ românesc și a legăturii dintre învățământul preuniversitar și cel universitar, inspectorii de la Academia din Grenoble au fost oaspeții Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în cadrul unui protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, unde au primit informații cu privire la structurarea învățământului superior de la noi și au descoperit Facultatea de Inginerie Alimentară.

La rândul său, în baza bunei colaborări cu Academia din Grenoble, Inspectoratul Școlar Județean Botoșani va fi reprezentat de cinci inspectori școlari care vor efectua, în luna mai, un stagiu de observare în Franța.

De asemenea, în aceeași perioadă, timp de o săptămâna, directorul scolii Nelson Mandela La Carlota-Cordoba din Spania, împreuna cu responsabilul de proiecte europene au efectuat o vizita de studiu in județul nostru, in cadrul unui parteneriat semnat cu Inspectoratul Școlar Județean Botosani, Colegiul National “Mihai Eminescu” si Scoală Gimnaziala Nr. 10 Botosani.

Cei doi profesori spanioli au participat la numeroase activitati școlare si extrașcolare organizate de profesorii si directorii celor doua unități de învățământ si au prezentat similarități si diferențe intre cele doua sisteme de educație.

De asemenea, au vizitat si au fost impresionați de Campusul Liceului “Stefan cel Mare” din Vorona, de Parcul Cornișa, de Complexul muzeal de la Ipotești, de Cetatea de scaun a Moldovei din Suceava si de Palatul culturii din Iași. Cu ocazia înmânării Certificatelor de participare la mobilitate, au mulțumit conducerii Inspectoratului, unităților de învățământ vizitate, precum si tuturor inspectorilor si colegilor profesori care au organizat activitățile, dorind ca aceasta colaborare sa continue si in viitor, in cadrul unor proiecte comune. Vizita de studiu a profesorilor spanioli fost realizată si ca urmare a colaborării instituției noastre cu Universitatea din Cordoba, Spania, in cadrul unor proiecte finanțate din fonduri europene, potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Școlar Județean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *