Acțiune inedită! Botoșănenii vor asculta poezii în autobuzele Eltrans și în zona Pietonalului Unirea, de Ziua Mondială a Poeziei

Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, Memorialul Ipotești, în parteneriat cu actorii Teatrului „Mihai Eminescu” Botoșani – Dana Bucătaru, Cezar Amitroaie, Răzvan Amitroaie, cu susținerea societății Eltrans Botoşani și Hotel „Maria”, va aduce poezia în mijloacele de transport și în stradă.

Călătorii și pietonii vor avea ocazia, pe 21 martie, să asculte, în transportul local și în zona Pietonalului Unirea, poezie recitată de actorii botoșăneni. Recitalul cuprinde poezia română și universală, selecția aparținându-le actorilor.

În localurile din Botoșani, în spațiile publice, pe băncile parcului Eminescu, în Mall și în alte locuri, botoșănenii vor descoperi și vor putea citi texte tipărite.

În aceeași zi, Memorialul va lansa aplicația „Poeți contemporani cu Eminescu”. Având la bază expoziția cu același titlu, aplicația conține 68 de medalioane cu poeți și poete – de la Gheorghe Asachi (1788-1869) la Iulia Hasdeu (1869-1888) – care au scris în limba română în Moldova, Muntenia și Transilvania, în anii ′60-′80 ai secolului al XIX-lea, perioadă în care Mihai Eminescu fie își publica primele texte, fie era deja poet consacrat. Fiecare medalion are trei componente: un citat despre poetul prezentat (semnat fie de Eminescu, fie de un alt scriitor din epocă sau de un istoric literar din secolul al XX-lea); informații biobibliografice; o poezie (sau un fragment dintr-un poem mai amplu). Astfel, se încearcă o prezentare a reliefului poeziei române din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și, totodată, o reconstituire a contextului literar în care a trăit și și-a scris opera Mihai Eminescu, informează printr-un comunicat Memorialul Ipotești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *