E oficial! O nouă vacanţă de 5 zile pentru români. Când vor sta angajaţii şi elevii acasă în 2023

Se anunță o nouă vacanţă de 5 zile pentru români, iar totul este oficial. Conform Codului Muncii, salariații din țara noastră pot beneficia de 15 zile libere. Dintre cele 15 zile libere, în 2023, 12 pică în timpul săptămânii, astfel încât salariații cu program normal de lucru, adică de luni până vineri,  se vor bucura din plin de acele zile libere, scrie playtech.ro.

În acest an, salariații de la stat vor beneficia de noi zile libere: 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august, dorindu-se astfel crearea unor punți între zilele deja libere și weekendurile de după sau dinaintea lor.

Angajații mai au parte de o veste bună, respectiv că la început de iunie, angajaţii vor avea o minivacanţă de o săptămână. 1 iunie este Ziua Copilului, 2 iunie a fost făcută punte, sâmbătă şi duminică este weekend legal, iar luni este a doua zi de Rusalii.

Astfel se va beneficia de nu mai puțin de 5 zile libere. De asemene, credincioșii catolici sărbătoresc Paștele cu o săptămână înaintea creștinilor ortodocși. În acest an, Paștele catolic pică pe 9 aprilie 2022, zi în care creștinii ortodocși celebrează Duminica de Florii.

Paștele nu este o sărbătoare cu dată fixă, tocmai de aceea nu pică niciodată în aceeași zi, cum se întâmplă în cazul Crăciunului. Pentru a stabili data Paștelui, Biserica Catolică se raportează la calendarul Gregorian, iar Biserica ortodoxă se raportează la calendarul Iulian.

Paștele catolic și Paștele ortodox se sărbătoresc în zile diferite ale anului, însă au fost ani în care au picat în aceeași zi.

Ce zile libere se dau de Paște pentru salariații români

Potrivit codului muncii, angajații care aparţin unui cult religios legal, creştin, au dreptul la zile libere în Vinerea Mare, prima şi a doua zi de Paşte. Astfel, creștinii catolici vor avea liber vineri, 7 aprilie, duminică, 9 aprilie, dar și luni, 10 aprilie.

Zilele libere legale de care beneficiază angajații români în 2023:

-1 ianuarie și 2 ianuarie — Anul Nou (duminică și luni)
-24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (marți)
-14 aprilie — Vinerea Mare
-16-17 aprilie — Paște ortodox 2023 (duminică și luni)
-1 mai — Ziua Muncii (pică luni)
-1 iunie — Ziua Copilului (pică joi)
-4 iunie și 5 iunie – Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
-15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)
-30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)
-1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)
–25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți).

One thought on “E oficial! O nouă vacanţă de 5 zile pentru români. Când vor sta angajaţii şi elevii acasă în 2023

  1. Eu propun, ca regula generală pentru ortodocsși, catolici, protestanți, și celelalte culte și religii, pentru toți angajatii, bugetari sau de la privat, pentru elevi, preșcolari și studenți și în general pentru toți locuitorii acestei țări, să se lucreze numai în weekenduri ia in restul timpului sa se stea acasă. Oricum toată suflarea acestei țări ar dori sa stea acasă, zilele libere se înmulțesc alarmant de mult și ar dispărea diferedurile generate de libere în funcție de religie, etnie, nivel de școlarizare și mai ales inteligența, cultură și grad de alfabetizare. Scârbă mi-e de mentalitatea voastră de chiulangii mioritici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *