FOTO! Energie verde într-o biserică din județul Botoșani: Ansamblul parohial produce electricitate pentru consumul propriu, dar și pentru rețeaua generală

Foto doxologia

Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” Bucecea din județul Botoșani a anunțat că începând de miercuri, 15 martie, unitatea de cult devine prosumator, producând energie electrică verde, din surse regenerabile. O parte din cantitatea de electricitate va fi destinată consumului propriu, iar surplusul va fi injectat în rețeaua furnizorului local, contra cost.

Potrivit reprezentanților parohiei botoșănene, demersul privind montarea a 37 de panouri fotovoltaice a început încă de la finalul lunii octombrie 2022, atunci când părintele paroh Ioan Emanuil Cojocariu, dimpreună cu membrii Consiliului parohial, au adoptat în ședință de lucru inițiativa de a se monta un sistem de panouri fotovoltaice, care captează lumina solară și o transformă în energie electrică, generând energie regenerabilă.

S-au instalat 37 de panouri fotovoltaice pe Centrul Social cu Paraclis „Sfântul Vasile cel Mare” și pe toaleta din curtea Bisericii. Întreaga parohie va beneficia de autonomie energetică, atât pentru consumul propriu de electricitate cât și pentru noul sistem de încălzire cu pompă de căldură ce va fi montat în următoarea perioadă.

Costul total al sistemului electric a fost de 89.800 lei, iar finanțarea a fost suportată din bugetul parohiei (contribuții, donații, sponsorizări – 72%), precum și din sprijinul acordat de Primăria Orașului Bucecea (28%).

Articol preluat de la:  doxologia.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *