Ce pensie vei primi în funcție de salariul actual. Simulări de calcul

Foto: Shutterstok

Cu toate știrile care circulă în ultimul timp cu privire la valoarea pensiilor, mulți români își pun problema drepturilor bănești de care vor beneficia odată cu retragerea din activitate. Elementele care stau la baza stabilirii drepturilor de pensie se regăsesc în buletinul de calcul, document care poate fi solicitat casei de pensii din raza de domiciliu, potrivit datelor CNPP.

Potrivit documentului, în prezent, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea punctului de pensie.

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezulta punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică”, potrivit CNPP.

Aşa se procedează pentru fiecare an de activitate, apoi toate aceste „punctaje anuale” se adună, scrie Adevărul.

Iată un exemplu de cum se calculează pensiile!

Astfel, un agajat care are un salariu brut de 4.000 de lei și va ieși la pensie peste 10 ani, va încasa o pensie medie de cel puțin 1.250 lei, dacă nu a cotizat deloc la pensiile private obligatorii.

În cazul în care cotizează la Pilonul II, pensia de la stat va fi mai mică, dat fiind că și contribuțiile sunt mai mici.

La un salariul brut de 5.000 de lei și pensionarea în 2033, pensia ar fi de aproape 1.600 de lei, dacă asiguratul nu cotizează la Pilonul II, iar pentru un salariu brut de 6.000 și pensionarea peste 10 ani, fără contribuții la pensiile private obligatorii, pensia ar fi de 1.870 de lei.

Luând în calcul un salariu brut de 7.000 de lei, pensionarea în 2033, fără contribuții la pensiile private, pensia de stat ar fi de 2.180 lei, iar în cazul unui salariu brut de 8.000 de lei (4.700 lei net), pensia ar fi de aproape 2.500 de lei.

Calculele sunt făcute în baza metodologiei actuale, considerând că întreaga contribuție de 25% din salariul brut merge către sistemul public de pensii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *