Amendă până la 20.000 de lei pentru cei care fac asta în curte. Legea despre care puțini români au habar, sancțiunile sunt drastice

Românii care locuiesc la curte trebuie să știe că se pot alege cu amenzi drastice dacă încalcă anumite prevederi legale. Mulți habar nu au de aceste prevederi, însă amenda este de până la 20.000 de lei pentru cei care fac asta în propria curte. Care este legea despre care puțini români au habar.

Odată cu venirea primăverii românii obișnuiesc să facă curățenie în curte. În această perioadă se taie vița, se curăță pomii, se îngrijește grădina…etc.

Astfel, majoritatea românilor obișnuiesc să ardă resturile de la viță și de la celelalte operațiuni pe care le fac. Aceasta este cea mai mare greșeală.

Resturile vegetale nu se ard în curte

Garda de mediu a anunțat de curând că se dau amenzi de până la 20.000 de lei pentru arderea resturilor vegetale în propria curte.

Cu această ocazie, Garda de Mediu reamintește cetățenilor că arderea frunzelor este interzisă, precum și cea a vreascurilor ori altor resturi de acest tip.

De când este în vigoare Legea Compostului

Astfel, românii trebuie să se gândească bine înainte de a da foc gunoaielor vegetale strânse. Este vorba de legea compostului, care este în vigoare de mai bine de doi ani. Conform acestei legi, este interzisă arderea frunzelor uscate în propria curte, precum și a vreascurilor și a altor resturi vegetale.

Cât sunt amenzile pentru persoane fizice

De asemenea, cei care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 400 lei și 20.000 de lei. Mai precis, pentru persoanele fizice amenda maximă poate fi de 800 lei, în timp ce pentru firme sancțiunea varază între 10.000 și 20.000 de lei.

În plus, sancțiunile se aplică și pentru arderea resturilor vegetale pe domeniul privat, precum și pentru cele de pe domeniul public. De asemenea, Garda de Mediu este cea care constată contravențiile și aplică amenzile celor care au încălcat Legea.

Garda de Mediu reamintește românilor care sunt riscurile arderii resturilor vegetale în propria curte

„Cei care încalcă legislația risca amenzi de până la 20.000 lei (pentru persoanele juridice n.r)! Bineînţeles, nu avem voie să dăm foc nici vreascurilor ori altor resturi vegetale. Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”, a informat Garda de Mediu.

Trebuie reamintit că românii care locuiesc la curte au obligația de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.

Sursa: playtech.ro

10 thoughts on “Amendă până la 20.000 de lei pentru cei care fac asta în curte. Legea despre care puțini români au habar, sancțiunile sunt drastice

  1. La Padina – Buzău a fost anunțată Primăria prin serviciile de specialitate întrucât pe str. Mare nr.66, mai precis în spatele acestei proprietăți ce comunica cu str. Scolii, proprietarul acestei locații în stradă Scolii periodic arde resturi vegetale rămase din hrana animalelor, foc și nesupravegheat. Primarul la o reclamație aparandu-si alegătorii a comunicat că acești de fapt produce compost.Cea ce cred că nu are știință decât putininta apărării viitorilor alegători lasandui pe cetățenii la care acesta nu crede că îl va alege sa fie in pericol de incendiu. Puteți face o vizita căci veți găsi resturi vegetale și gunoi animalier ce îl are depozitat în curte, fiind urat mirositor.

  2. cine a dat aceasta lege habar nu are de ea ,ca să dai asemenea lege trebuie sa asiguri recuperarea crengilor frunzelor etc și sa le ducă la o stație unde se face pamant cea ce în România nu avem asa este în tarile civilizate!

  3. Buna ziua , este eronata aceasta știre , am sesizat Garda de Mediu Brasov referitor la faptul ca vecinii mei ard zilnic astfel de materiale și gunoaie . Au venit in control după 3 săptămâni însoțiți de Poliția Locală , au întocmit un raport prin care atesta cele sesizate de către mine și m au amendat cu 500 lei pentru ca i am deranjat .
    Răspunsul Gărzii de mediu – nu constituie contravenție sau încălcarea legii arderea deșeurilor rezultate in urma defrișărilor dacă acest lucru se face controlat pe proprietatea privată și persoana supraveghează focul .
    Dețin toate aceste acte ,, aceste aberații ,, așa ca ,,,,
    Inclusiv reprezentanții ISU au fost la fata locului și nu au putut interveni , arderea se efectua pe o proprietate privată .

  4. alta lege data de alți prosti care ne conduc macar de ne-ar conduce românii da ne conduc UE mai nou vor in guvern și arabii da cei aici babilon ?

  5. la fel am pațit și eu, nu se poate interveni pe proprietate privata și pentru deranjare am primit avertisment în caz că mai reclam încă o data amenda v-a veni pentru mine. Internetul e can can nu are treabă cu știrile, 95% sunt dezinformări grosolane și 5% erori de înțelegere a situației, deci 100% minciună. Aduceți jurnalismul adevărat înapoi la ziare !!!

  6. Asta este curată nebunie progresistă ! Vom da foc în continuare la vreascuri și frunze în curtea noastră… sic

  7. De ce nu se comunica ce face comunitatea locala ca sa ajute cetatenii de la case pentru colectarea acestor deseuri provenite in urma curatenilor de primavara ,Omasina care colecteaza aceste crengi
    ?Sau unde tebuie sa apelezi ca sa vina oameni autorizati sa tualeteze copacii mari care exista in curtile oamenilor.?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *