Urticarie: 5 remedii utile

Sursa foto: pexels.com

Urticaria este o afecțiune a pielii care se manifestă ca o erupție cu mici pustule sau pete mari și roșii. Este mai comună la copii, dar apare și la adulți. Urticaria poate apărea în orice zonă a corpului și este foarte deranjantă, pentru că produce prurit intens. Alergiile la anumite substanțe, infecțiile, inflamațiile și diferite afecțiuni pot provoca urticarie.

Identificarea factorilor declanșatori este esențială în prevenirea și tratarea urticariei. Pentru că aceștia sunt numeroși și diferă de la o persoană la alta, tratamentul urticariei variază. În cazul în care te confrunți cu această problemă, este bine să știi ce remedii ai la îndemână.

 

1.  Medicamente

Chiar dacă știi ce este și cum poate fi prevenită urticaria, uneori nu o poți evita. Tratamentul medicamentos este util în multe situații. Dacă urticaria apare ca reacție alergică, medicul îți poate prescrie antihistaminice, medicamente care se folosesc uzual în tratamentul alergiilor. În cazul în care acestea nu funcționează, medicul îți poate prescrie medicamente care reduc puterea sistemului imunitar. Pentru calmarea urticariei și a celorlalte simptome produse de alergie, se folosesc deseori medicamente antiinflamatorii, care reduc inflamația și calmează pruritul. [4]

 

2.  Adoptarea unui stil de viață sănătos

Renunțarea la obiceiurile nesănătoase și trecerea la un stil de viață echilibrat întărește organismul și poate ajuta la prevenirea urticariei. Alimentele procesate sau de calitate slabă sunt deseori cauza alergiilor și urticariei, în special la copii. Limitarea lor și consumul de fructe, legume și alte produse sănătoase scade riscul de apariție al alergiilor și, implicit, al urticariei. În plus, alimentația sănătoasă previne anumite afecțiuni și inflamații care pot duce, la rândul lor, la apariția erupției supărătoare. Totuși, chiar și unele alimentele considerate sănătoase pot provoca urticarie, deci fii precaut. Printre acestea se numără:

  • ouăle;
  • peștele;
  • laptele;
  • alunele;

Nu uita de importanța activităților fizice, care trebuie practicate cu regularitate. În lipsa unui stil de viață activ, corpul și mintea au de suferit.

 

3.  Hamamelis

Hamamelis este o plantă originară din America de Nord, care se folosește tradițional pentru multe afecțiuni. Este bogată în tanini care pot calma simptome ca iritația, inflamația și pruritul. [1] Extractul de hamamelis este ingredient pentru suplimente alimentare și diferite unguente, inclusiv pentru cele de îngrijire ale pielii. Ține cont că nu există suficiente dovezi științifice care să susțină că aceste produse pot ameliora problemele pielii. Discută cu medicul sau farmacistul înainte de a folosi orice supliment alimentar!

 

4.  Aloe Vera

Aloe Vera este o plantă cunoscută de mult pentru proprietățile sale benefice. Deși este un antiinflamator natural, poate cauza dermatită de contact, de aceea este important să o testezi pe o porțiune redusă de piele înainte de a o folosi pe o suprafață mare. Aplică o cantitate mică de sevă de aloe sau alt produs pe baza acestei plante pe interiorul antebrațului. Dacă în 24 de ore nu dezvolți o iritație, înseamnă că o poți folosi fără grija dermatitei de contact. [1, 2]

Aplică aloe pe zona afectată de urticarie, de câteva ori pe zi. Dacă folosești creme sau alte produse de la farmacie, nu uita să citești prospectul și să urmezi indicațiile de acolo.

 

5.  Comprese reci

Căldura și razele solare pot provoca sau înrăutăți urticaria, însă compresele reci pot calma iritația. [2] Învelește o bucată de gheață într-un șervețel de bumbac sau prosop și pune-o pe piele. Nu pune gheața direct pe tegument, pentru că sunt de ajuns câteva minute de expunere directă pentru a dezvolta degerături. Poți folosi și alte lucruri reci, ca sticle de apă de la frigider, legume sau carne congelată, ș.a.

Urticaria este o problemă de sănătate care creează disconfort și chiar îți poate pune viața în pericol, dacă este însoțită de alte simptome specifice unei reacții alergice grave. Mergi la medic dacă starea ta se înrăutățește!

Surse:

  1. https://www.healthline.com/health/skin-disorders/how-to-get-rid-of-hives;
  2. https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-hives;
  3. https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-aloe/art-20362267;
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hives-and-angioedema/diagnosis-treatment/drc-20354914.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *