Se dau amenzi din cauza acestei plante la Botoșani! Poate afecta sănătatea populației

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani a demarat în aceste zile, campania de informare și conștientizare a populației cu privire la necesitatea eradicării ambroziei (Ambrosia Artemisiifolia), ca urmare atât a răspândirii exagerate a acesteia, cât și a creșterii numărului de sesizări primite din partea cetățenilor care fac alergie la această plantă.

Ambrozia, cunoscută sub și sub denumirile populare: iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustiei, în funcție de zonă, este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice.

Aceasta crește spontan pe terenurile lăsate pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă.

Conform legislației existente, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia.

Buruiana ambrozia trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an. În cazul reapariției focarelor de infestare se recomandă efectuarea repetată a lucrărilor de combatere pe întreaga perioadă a anului, evitându-se astfel apariția inflorescențelor.

„Instituția noastră a informat deja principalii responsabili la nivel local și județean, respectiv primăriile, SGA, Căi Ferate, DJDP, SDN, cu privire la necesitatea luării unor măsuri concrete pentru eradica și preveni răspândirea acestei specii invazive.Luarea acestor măsuri este cu atât mai necesară cu cât, chiar anul trecut am primit sesizări de la cetățeni cu privire disconfortul creat de răspândirea ambroziei chiar în municipiul Botoșani.” , a declarat directorul executiv al APM Botoșani, Eugen Mateciuc.

,,Art.3(2) Constituie contravenţie nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcţii, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *