Meteorologii anunţă variaţii termice semnificative în această primăvară şi caniculă la sfârşit de sezon. Cum va fi vremea de Paşte

Primăvara se anunţă a fi capricioasă. Dacă în primele zile ale lunii martie temperaturile au fost multe peste normalul perioadei, ajungând şi la 20 de grade, urmează o perioadă de răcire. Acest proces de răcire, însă, nu va face altceva dedcât să ducă temperaturile la un nivel normal pentru această perioadă.

Meteorologul Florinela Georgescu estimează că, în această primăvară, temperaturile se vor încadra în normal, însă nu este exclus ca sfârşitul primăverii să vină cu temperaturi caniculare. Directorul ANM a vorbit, la România TV, despre cum va fi vremea până la Paşte, în ziua de Paşte şi pe tot parcursul primverii.

„În ultimele zile, am avut temperaturi cu mult mai ridicate decât normalul acestei perioade. Am simțit cu adevărat că primăvara a venit. Dar de fapt, repet, au fost temperaturi mult prea ridicate și atunci răcirea pe care o așteptăm ne va duce treptat la normalul acestei perioade. Deci, practic nu ceea ce am avut în ultimele zile este normal, ci mai degrabă regimul temic pe care îl vom avea în săptămâna viitoare.

Aceasta înseamnă că, cu variații de la o regiune la alta, de la o zi la alta, maximele termice se vor încadra între 10 si 15 grade. Va fi o vreme destul de schimbătoare și cu scurte episoade cu precipitații slabe, însă și cu episoade cu ceva intensificări ale vântului. Doar că intensificările vântului se vor simți mai ales în weekend, în toate regiunile țării, dar în special în zonele montane cele mai înalte, unde va putea depăși la rafală 100-110 kilometri pe oră.

Tot la munte și tot în weekend este posibil ca, trecător, în zona cea mai înaltă să mai ningă.

Cum va fi vremea până la Paşte

Vorbim despre o perioadă destul de lungă, vorbim despre acest început de primăvară care știm că este unul cu vreme schimbătoare. Trebuie să ne așteptăm în linii mari la un regim al temperaturilor apropiate de normă, și pe de altă parte și la episoade cu precipitații.

Temperaturi apropiate de normă însemnă maxime care, în zilele cele mai calde, pot depăși 20 de grade, dar în general să se încadreze între 10 şi 17-18 grade. Nopțile cele mai reci pot să aducă și ele temperaturi negative, dar așteptăm, per ansamblu, o creștere treptată a valorilor de temperatură, atât în cursul nopților, cât şi în cursul zilelor pe măsură ce avansăm spre luna aprilie, categoric în prima parte a lunii aprilie, odată cu mărirea duratei zilei.

Sigur că este, de asemenea, o perioadă în care iubitorii sporturilor de iarnă și-ar mai dori ca sezonul deschis să se prelungească. În zona montană înaltă, încă există zăpadă doar că e zăpadă de proastă calitate.

Este bine dacă mai dorim să mergem la schi să ne informăm atat de calitatea zăpezii cît și de pericolul unei avalanșe. Iarăși, se poate menține un pericol de formare a inundațiilor pentru că, în perioada următoare, tot mai dese vor fi precipitațiile inclusiv în zona montană înaltă în formă lichidă, și atunci procesul de topire a zăpezii va fi unul accelerat.

Cum va fi vremea de Paşte

Primele indicații pe care le avem acum ar arăta un regim al temperaturilor apropiat de normă și de asemenea un regim al precipitațiilor mai degrabă spre deficitar. Adică să fie o vreme plăcută din punct de vedere termic, normală pentru a doua jumătate a lunii aprilie, precipitatii care ar putea să lipsească. Primăvara este un anotimp capricios și atunci este foarte greu de spus că în toată perioada de sărbătoare precipitațiile vor lipsi cu desăvârșire.

Dar nu există deocamdată semnalul unui episod cu ploi foarte puternice.

Posibile temperaturi caniculare la sfârşitul primăverii

Judecând după estimarile următoarelor 6 saptamani, ar fi de aștepat ca temperaturi mai ridicate, simtitor mai ridicate, apropiate de ce ar trebui sa avem la inceputul verii, sa avem în luna mai poate chiar în a doua jumate a lunii mai.

Până atunci mai degraba un normal termic, deci undeva cu maxime care să depăşească 20 de grade în cele mai calde zile pana la jumătatea lunii aprilie, apoi sa urce pana la 25 de grade in zilele cele mai calduroase pana la finele lunii.

Pe de altă parte, ultimii ani ne-au arătat ca nu e exclusă canicula, temperaturi de peste 30, 35 de grade să apară la sfârşitul primăverii”, a explicat Florinela Georgescu, informeaza RomaniaTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *