Când este programată următoarea minivacanță în România. Urmează 4 zile libere pentru bugetari

Perioada vacanțelor de iarnă s-a încheiat. Gândul românilor este acum la sărbătorile primăverii. Paștele ortodox aduce o minivacanță care se întinde pe mai multe zile.

Din cele 16 zile libere prevăzute în Codul Muncii, 12 pică în cursul săptămânii. Asta înseamnă automat că angajații de la stat și de la privat vor avea mai multe zile libere în acest an.

Următoarea minivacanță a românilor are loc de Paște. Câte zile libere vor avea cetățenii

În plus, celor 12 zile li se adaugă alte trei zile libere, așa-numite ”punți”, decise de Guvernul României. Grație lor se creează minivacanțele mult îndrăgite de toți angajații din sectorul public.

În total, în 2023, bugetarii au rezervate patru minivacanţe de câte patru zile. Ele apar când zilele libere sunt precedate sau urmate de zile de weekend: de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor, de 1 iunie – Ziua Copilului, de 15 august – Adormirea Maicii Domnului. În plus, tot minivacanţe vor fi şi de Paşte, de Ziua Naţională şi de Crăciun.

Românii și-au consumat deja o primă minivacanță. Data de 24 ianuarie 2023, Ziua Unirii Principatelor Române, a venit anul acesta la pachet cu o minivacanţă de 4 zile pentru circa 45% dintre angajaţii români, aceasta fiind şi prima sărbătoare națională din noul an.

După ce februarie și martie au fost lipsite de astfel de zile libere, toată atenția este îndreptate acum către sărbătorile de Paști. În ceva mai mult de o lună, angajații din România primesc în dar următoarea minivacanţă.

Vorbim despre patru zile libere în aprilie, odată cu celebrarea Sărbătorii Învierii Domnului. Sunt libere zilele de 14 aprilie – Vinerea Mare, 15 aprilie, Sâmbătă, 16 aprilie – Duminica Paștelui și 17 aprilie – luni, în a doua zi de Paște.

De subliniat că, în cazul angajaților care aparțin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Pastelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult, se arată în Codul Muncii. Anul acesta, la catolici Paștele va fi celebrat cu o săptămână înainte de cel al ortodocșilor, pe 9 aprilie.

Legea spune că ”salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”.

Din 2024, românii vor beneficia de încă două zile libere legale. În decembrie 2022, Senatul a adoptat un proiect care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie declarate zile nelucrătoare,  noteaza Fanatik

Care sunt zilele libere legale în 2023:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie (duminică și luni): Anul Nou
  • 24 ianuarie (marți): Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie (vineri): Vinerea Mare
  • 16 – 17 aprilie (duminica și luni): Paște Ortodox 2023
  • 1 mai (luni): Ziua Muncii
  • 1 iunie (joi): Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică): Rusalii
  • 5 iunie (luni): A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți): Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi): Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri): Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie (luni și marți) – Crăciunul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *