Ce este de făcut în momentul în care ați făcut accident cu o poliță de asigurare RCA expirata?

Să descoperiți că circulați cu polița de asigurare RCA expirata poate fi o experiență îngrozitoare. În special dacă produceți și un accident auto. Haideți să facem împreuna un exercițiu de imaginație.

Într-o zi obișnuită de vară, Alex, un șofer în vârstă de 35 de ani, se afla la volanul mașinii sale, îndreptându-se către casă după o zi lungă la birou. În timp ce conducea pe o stradă aglomerată, a pierdut controlul mașinii și a intrat cu viteză într-o altă mașină aflată în fața sa.

În urma accidentului, Alex s-a simțit ușor rănit, dar a reușit să iasă din mașină și să se asigure că șoferul celuilalt vehicul era în regulă. Însă, în momentul în care a fost rugat să prezinte documentele mașinii, Alex a realizat cu groază că avea în posesia sa o asigurare RCA expirata.

Ați fost implicat într un accident auto fara asigurarea RCA valabilă?

În general, circularea cu o poliță de asigurare RCA expirata poate atrage amenzi și sancțiuni legale. Persoanele fizice sau juridice pot primi amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei dacă pun în circulație un autoturism pe drumurile publice fără o asigurare auto obligatorie.

În ceea ce privește producerea unui accident rutier, consecințele depind de circumstanțele individuale ale cazului. Dar, vă puteți aștepta la reținerea următoarelor documente: certificatul de înmatriculare al mașinii și chiar plăcuțele de înmatriculare.

Ce riscați conform prevederilor art. 6 din legea nr. 132?

Dincolo de amenda punctată mai sus, lipsa asigurării RCA pentru mașina care a produs accidentul auto, poate atrage o mulțime de alte costuri și cheltuieli din propriul buzunar. Un contract obligatoriu de asigurare RCA expirat poate pune șoferii în dificultate.

În primul rând, în funcție de gradul de vinovăție în producerea accidentului, puteți fi obligat să plătiți daunele materiale și/sau de sănătate suferite de ceilalți participanți la trafic. Dacă există victime, puteți fi obligat să plătiți daune în valoare de milioane de lei.

În al doilea rând, deoarece ați condus cu o poliță de asigurare RCA expirata, nu aveți nicio daună acoperită. Prin urmare, orice pagubă produsă în timpul accidentului, va trebui să fie suportată de dumneavoastră.

Acest lucru presupune că veți achita din buzunarul prorpiu toate costurile reparațiilor propriei mașini, dar și pe cele ale participantului implicat în accidentul produs de dumneavoastră. De altfel, veți fi obligat, în cazul în care accidentul s-a soldat cu victime pe care Poliția a trebuit să le asiste, veți suporta inclusiv îngrijirea și tratamentul acestora.

În plus, puteți fi amendat și vi se poate suspenda sau retrage dreptul de conducere pentru o perioadă dată de timp de la data constatării acestuia.

Cum puteți evita o astfel de amenda?

Este simplu! Trebuie să aveți un RCA valabil la momentul producerii accidentului și scăpați de amendă și riscurile asociate unei polițe de asigurare RCA expirata. Asigurarea RCA este obligatorie și este normal să riscați amenzi între 1.000 și 2.000 de lei dacă sunteți surprins fără o astfel de asigurare auto.

În schimb, dacă la verificarea auto dumneavoastră veți avea dovada unei polițe RCA valabile pentru mașina dumneavoastră, nu aveți de ce să vă faceți probleme. Mai mult, cu o decontare directă încheiată la polița obligatorie RCA veți putea face reparațiile mult mai rapid, indiferent de cine este vinovatul de accident.

Asigurarea vehiculului: ce trebuie să știți despre polița de asigurare RCA?

Toate categoriile de vehicule trebuie să încheie polița obligatorie de asigurare auto RCA. Neîndeplinirea acestei condiții este asimilată cu încălcarea legii auto, iar autoritățile au dreptul să imobilizeze vehiculul într-un control de rutină pe domeniul public. În acest caz, domeniul public fiind orice drum public, național sau expres. Lucrurile se schimbă dacă facem referire la domeniul privat în afara domeniului.

Cum obțineți asigurarea RCA la un cost bun?

Înainte de a vă pune în circulație mașina, trebuie să vă asigurați că ați încheiat polița auto obligatorie sau că aceasta nu este expirată, întrucât puteți risca puncte de amendă pe care le puteți în acest fel evita.

Asigurarea auto obligatorie poate fi încheiată oriunde. De la firma de asigurare cu care sunteți obșnuit să lucrați până la un broker de asigurare. Pint.ro este un exemplu concret, în acest sens, fiindcă puteți alege oferta cea mai rentabilă pentru mașina dumneavoastră.

Tot ce trebuie să faceți este să accesați platforma brokerului și să completați câmpurile libere obligatorii pentru obținerea contractului de asigurare RCA la cel mai bun preț. În acest fel, veți evita reținerea documentelor (certificatul de înmatriculare al mașinii și plăcuțele de înmatriculare) și amenda între 1.000 și 2.000 de lei.

Mergeți întotdeauna la sigur cu Pint.ro!

Aveți la dispoziție atât de multe opțiuni dacă alegeți varianta unui broker online de asigurare RCA. Puteți intra chiar acum pe Pint.ro și să încheiați tipul de contract de asigurare RCA dorit de la o mulțime de firme de asigurare.

Comparați și alegeți cea mai bună polita asigurare RCA care să vă satisfacă nevoile. Nu veți mai fi nevoit să vă pierdeți timpul la sediile mai multor firme de asigurări. Tot ce trebuie să faceți este să completați corect datele necesare!

Asigurarea obligatorie RCA, la fel ca celelalte tipuri de asigurari auto vor fi emise în format electronic. Puteți plăti asigurarea auto online fie în numerar, fie online cu cardul. Dacă alegeți să plătiți în numerar, o puteți face inclusiv la stațiile SelfPay. Asigurați-vă că mergeți la sigur cu un broker ca Pint.ro!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *