FOTO! Meșterii populari din Botoșani care fac păpuși Sofia Vicoveanca, preoți și pompieri. „Mă roagă oamenii să le fac să semene cu ei”

Foto libertatea

Georgeta și Dumitru Silion, soț și soție, realizează miniaturi din argilă care întruchipează personaje reale ori generice. Au tot mai mulți clienți care le cer păpuși personalizate, așa că au modelat până acum cam toate categoriile profesionale.

Georgeta Silion, în vârstă de 65 de ani, și soțul ei, Dumitru, în vârstă de 73 de ani, veniți din satul Tocileni, comuna Stăuceni, județul Botoșani, confecționează păpuși din ceramică și lemn. Ele întruchipează oameni ai satului, preoți, lăutari, învățători. Majoritatea sunt îmbrăcate în straie populare din zona Moldovei.  La final de februarie și-au expus „mărțișoarele” în cadrul unui Târg de Mărțișor din Botoșani. La stand, Georgeta ne vorbește despre lucrările sale „unice în România, făcute manual, din argilă”.

„L-am făcut și pe preotul Calistrat, de la Iași. Enormă a fost bucuria când o primit de la mine păpușa aceea”, mărturisește Georgeta Silion. Acum, pe tarabă, are la vânzare și un preot care spovedește o credincioasă. Prețul păpușilor variază între 100 și 200 de lei.

Atrage atenția și o păpușă care seamănă leit cu cântăreața de muzică populară Sofia Vicoveanca. „Dacă dumneavoastră așa o vedeți… ea este”, se amuză botoșăneanca.

„Tot ce vedeți e făcut de mâna mea. Hainele sunt brodate. Știți cât timp îți ia ca să faci o cămășuță, o bluzică?! Câteva zile”, ne explică femeia. „E o treabă tare migăloasă.” S-a apucat de păpuși abia la pensie  Georgeta Silion a lucrat toată viața la o fabrică de confecții din Botoșani. Mai exact până acum un deceniu, când a trebuit să se pensioneze, după cum povestește. Deși avea înclinație și talent de mică, de păpuși s-a apucat abia după ce a ieșit la pensie.  „Pe mama o moștenesc, Dumnezeu s-o ierte. Ea picta – pe pereți, pe pânză – ieșeau lucruri deosebite din mâna ei, niște flori de o frumusețe rară. Și eu am avut înclinație de mică, dar de păpuși m-am apucat abia la pensie. Prima dată am făcut niște păpuși îmbrăcate în straie populare, pe care le agățam pe pereți. Apoi, încet, încet, am evoluat și am reușit să le fac mai complexe”, spune femeia.

„Eu cred că toată lumea are câte un talent, numai că trebuie să-l descoperi și să te apuci de el”, e convinsă doamna Georgeta. „Haideți, că m-ați lăsat fără grai!”, îi spune o trecătoare.  „Soțul, deși nu e aici acum, e mai talentat decât mine”, continuă, cu modestie, botoșăneanca.

Georgeta Silion, meșter popular: „Din păcate, nu prea am timp să fac mai multe. Mă roagă oamenii să le fac păpuși care să semene cu ei, dar pe unii îi mai și refuz. De exemplu, mi-o cerut un pompier să-i fac o păpușă. I-am făcut, da am zis că gata, mă opresc! A fost prea greu pentru mine. Am mai făcut unul să-l am și la târg. Și polițaii mi-au cerut!”

Pe cine n-a putut să refuze? O preoteasă din Satu Mare, care, impresionată de talentul meșterului, i-a cerut să-i confecționeze două păpuși după chipul și asemănarea ei și a soțului. „A vrut să-i facă o surpriză preotului. Tare m-a mai rugat. I-am zis că un singur lucru nu fac, nu trimit cu transport, nu vreau să se strice păpușile pe drum. O zis că vine personal să le ia.”

Sursa: libertatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *