Se schimbă admiterea la liceu pentru absolvenţii clasei a VIII-a. Care sunt modificările şi de când intră în vigoare

Se schimbă admiterea la liceu pentru elevii care intră anul viitor în clasa a cincea. Evaluarea Națională rămâne în picioare, dar liceele vor organiza şi examene proprii de admitere pentru copii. Conform surselor Observator, Legile educației vor fi prezentate luni de Ligia Deca. Doar că politicienii nu au căzut încă de acord pe forma finală.

Examenele de la finalul clasei a opta nemulţumesc pe toată lumea. Părinţii nu sunt de acord cu admiterea separată la liceu, pe lângă Evaluarea Naţională. Ar fi două examene stresante pentru copii.

Iulian Cristache, Federaţia Părinţilor: Ministerul poate să întocmească subiectele cu nivel de dificultate mai mare şi atunci cu certitudine că elevii care vor lua 9 sunt într-adevăr elevi de 9. Creăm o lipsă de egalitate, de şansă în acest moment. 

Măsură discriminatorie o numesc şi membrii PSD. Liberalii o susţin pe Deca. Iar elevii sunt sătui de atâtea schimbări.

Miruna Croitoru, Consiliul Naţional al Elevilor: Un elev ar putea să obţină rezultate foarte bune la Evaluarea Naţională, dar să nu dorească să susţină această admitere suplimentară sau să nu fie decis exact cu privire la liceul pe care îl doreşte să îl urmeze şi ar putea să fie repartizat într-un liceu mai slab cotat. 

Nici forma Bacalaureatului nu ar fi fost agreată politic

Surse Observator spun că sunt mai multe puncte asupra cărora coaliţia nu cade de acord. Nici forma Bacalaureatului nu ar fi fost agreată politic. Ligia Deca va prezenta luni forma finală a legilor învăţământului.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Formulele reformate vor fi aplicate numai începând cu generaţia care va intra în nivelul respectiv, adică pentru examenul de admitere la liceu, pentru clasa a cincea, în anul următor adoptării legii, peste patru ani, în cazul Bacalaureatului formula nouă, el va fi aplicat doar pentru cei care intră în clasa a noua.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Au trecut 8 ani de când la Cotroceni se tot vorbeşte de România Educată. Iar de atunci Ministerul Educaţiei a avut mai mult de 8 miniştri. Ligia Deca a ratat trei termene promise pentru finalizarea proiectului. În luna martie, legile vor ajunge, în sfârşit, pe masa Guvernului. Dar urmează apoi dezbaterea din Parlament, informeaza Observator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *