Spitalul nou-nouț din Botoșani cu lacătul pe ușă, la patru ani de la finalizarea lucrărilor. Epopeea românească a unei investiții în sănătate

Statul român pare să nu fie capabil să dea în folosință, nici după șase ani de la începerea lucrărilor, un spital nou în municipiul Botoșani. Deși lucrările au fost terminate acum trei ani, apar mereu noi probleme care amână deschiderea unității sanitare, rămasă cu lacătul pe ușă.

În anul 2017, în municipiul Botoșani începea construcția Spitalului de Boli Paliative, destinat în special pacienților cu boli incurabile. Era un adevărat eveniment, mai ales că în județul Botoșani nu s-a mai construit un spital nou de cel puțin patru decenii.

Cum se întâmplă de multe ori în România, nici măcar după șase ani de la începerea lucrărilor spitalul nu a fost dat în folosință. Ba chiar stă cu lacătul pe ușă, la trei ani după finalizarea lucrărilor. Motivele sunt multiple, unele de-a dreptul halucinante. În tot acest timp investiția, nefolosită, cu echipamente scumpe, riscă să se degradeze.

Epopeea românească a unui spital nou-nouț

În 2013 au început demersurile pentru construirea unui spital nou, de boli paliative, în municipiul Botoșani.

Era o investiție necesară având în vedere că județul Botoșani nu avea o asemenea unitate sanitară, populația este îmbătrânită, iar numărul cazurilor de cancer, în continuă creștere.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții a finanțat construcția spitalului, de la zero, cu 15.6 milioane de lei.

Noul spital trebuia să fie o construcție modernă, dotată cu aparatură performantă și circuite la nivel european. Constructorul s-a apucat de lucrări în 2017 și a finalizat construcția în primăvara lui 2019. Cu toate acestea, spitalul a rămas închis până astăzi. Adică aproape patru ani. Primul motiv a fost lipsa utilităților.

Primăria Botoșani trebuia să asigure racordul la utilități. A durat aproape trei ani, de licitații și birocrație, până când utilitățile au fost trase.

După aceea, spitalul nu a fost recepționat din cauza unui tunel, care trebuia să facă legătura dintre noul spital și cel deja existent, în imediata apropiere. Mai precis cu Spitalul de Recuperare.

La finele acestei luni, autoritățile locale din Botoșani anunță că deschiderea spitalului se amână din nou fiindcă au fost descoperite mai multe neconformități la execuția lucrării. Spitalul se întoarce din nou în șantier.

În tot acest timp atât clădirea dar mai ales aparatura riscă să se degradeze fiindcă nu este folosită de patru ani. După ce se va rezolva problema va urma acreditarea spitalului, angajarea de personal și alte proceduri care vor amâna și mai mult deschiderea noii unități spitalicești.

Sursa: adevarul

2 thoughts on “Spitalul nou-nouț din Botoșani cu lacătul pe ușă, la patru ani de la finalizarea lucrărilor. Epopeea românească a unei investiții în sănătate

  1. Bataie de joc fata de oamenii bolnavi, fata de fondurile publice. Iresponsabilitate a celor din primarie care au condus in ultimii 6 ani. Cand o firma te prinde de nas nu mai faci nimic corect. Biroul investitii de la primarie, inspectoratul de la constructii au anuntat de multe ori, au prevenit factorii de decizie, au cerut calitate de la proiectanti si de la constructori. Degeaba. Nimeni nu raspunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *